Psi do běžkařské stopy nepatří. Správce tratí vzkazuje: Využívejte úseky se smíšeným provozem

16. únor 2016

V internetových diskusích o lyžování v Jizerských horách se množí stížnosti na psy v běžkařských stopách. Někteří běžkaři upozorňují na to, že psi ničí tratě a obtěžují ostatní lyžaře. Se stížnostmi na majitele psů se lyžaři obracejí i na provozovatele Jizerské magistrály.

„Přijde mi, že lidé neberou ohled na to, že do upravených stop by se mělo jezdit pouze na lyžích.“ Na internetových fórech o sněhových podmínkách na Jizerské magistrále se vzkazy tohoto typu objevují poměrně často.

„Setkáváme se s tím, ale nemůžeme nikomu zakázat, aby se v Jizerských horách pohyboval,“ říká Silvie Kalinová, ředitelka Jizerské o. p. s., která lyžařské stopy na Jizerské magistrále upravuje. Správce běžkařských tratí doporučuje lyžařům se psy, aby využívali vybrané úseky. „Apelujeme na ně, aby se pohybovali na úsecích se smíšeným provozem,“ dodává Silvie Kalinová.

Některým lyžařům psi v běžkařské stopě nevadí. „Ve stopě jsou třeba i kopýtka od zvířat, je to v normě, vždyť jsme v přírodě,“ říká lyžařka Kateřina, podle které jsou majitelé psů obvykle ukáznění.

Řešením problému by mohly být speciální běžecké tratě pro lyžaře se psy. O nich se sice hovoří již několik let, v Jizerských horách ale zatím chybí.

autor: sas
Spustit audio