Řidiči v Liberci budou moci platit parkovné přes mobilní telefon

24. únor 2016

Platby za parkování v Liberci by se od března měly změnit. Zaplatit bude možné i přes mobilní telefon nebo tablet. Placení parkovného přes speciální mobilní aplikaci chce zavést město jako jedno z prvních v České republice.

Mobilní aplikace, která by řidičům zpříjemnila platby za parkovné, by měla začít fungovat v březnu. „Do aplikace v mobilu si člověk může navolit až tři SPZ, tři platební karty, platba je potom ve standardním tarifu,“ vysvětluje Tomáš Kysela, technický náměstek Magistrátu města Liberce princip fungování plánované novinky.

Nová možnost platby parkovného by řidičům zvýšila komfort a snížila hrozbu pokuty. „Zhruba 60 % telefonických hovorů, které na Městské policii v Liberci přijímáme, jsou právě oznámení špatného parkování, na které reagujeme a na místě prověřujeme,“ uvádí Daniela Bušková, mluvčí Městské policie v Liberci.

Strážníci městské policie už s podobným systémem pracují. „Náš systém je navázán na pátrací evidenci Ministerstva vnitra ČR, veškerá vozidla, která se tam zadají, jsou prověřována, zda tyto SPZ jsou v pátrání, nebo ne,“ vysvětluje Věra Řezáčová z Městské policie v Liberci.

Díky mobilní aplikaci by řidiči mohli dobu parkování také prodloužit. Platební portál chce město do budoucna využít i na poplatky za odpady a psy.

autor: Eva Malá
Spustit audio