Singltreky v Krkonoších? Speciální cyklostezky zřejmě dostanou zelenou

15. březen 2016

Vyznavači jízdy na kolech v terénu by se brzy mohli dočkat v Krkonoších několika nových cest – takzvaných singltreků. Pro jednosměrné cyklostezky v členitém terénu teď správa národního parku vybírá nejvhodnější trasy.

Ochránci přírody si ale vyhrazují právo vybrat vhodné trasy co nejcitlivější k přírodě. „Z hlediska ochrany přírody to musí být aktivita, povede ideálně po stávajících cestách a stezkách, v lokalitách, kde nejsou žádné zákonem chráněné druhy rostlin a živočichů,“ vysvětluje Radek Drahný z Krkonošského národního parku. „V současné době jednáme třeba s Beneckem nebo s Vítkovicemi, i v Harrachově bychom mohli najít lokality, kde by singltrek byl zajímavým zpestřením,“ dodává.

Singltrek mají už osm let v Novém Městě pod Smrkem. „Jsme překvapeni, jak moc si cyklisté singltrek oblíbili, máme uživatele, kteří se vrací každých 14 dní,“ říká Tomáš Kvasnička, tvůrce známého novoměstského singltreku.

Předpokládá se tedy, že oblibu by si získala speciální cyklostezka i v Krkonoších. „Myslím si, že pokud bude v zimě dobrý sníh, singltreky se začnou využívat i díky kolům přizpůsobeným na sníh,“ říká Jan Kopka, biker, který jezdí na kole i v zimě.

Obce, které chtějí singltrek mít, čeká kromě výběru vhodných tras i shánení peněz. V Jizerských horách singltrek finančně podpořily Lesy České republiky. Dotace by bylo možné získat i z regionálních operačních programů.

Spustit audio