Českolipská nemocnice letos opraví výtahy i vzduchotechniku, která ochlazuje operační sály

17. březen 2016

Nemocnice v České Lípě letos čekají modernizace. Rekonstrukce se budou týkat výtahů, dětského oddělení, ale i rozvodů vody a vzduchu. Vzduchotechnika v létě ochlazuje operační sály. Soustava kovových rour a motory, které zajišťují její chod, jsou staré jako samotná budova a opravu nutně potřebuje.

Vzduchotechnika slouží českolipské nemocnici už pětatřicet let. „Potřebuje zásadní rekonstrukci, protože nám běží jenom jedna část. Není už možné sehnat náhradní díly na opravy,“ říká Roman Vašek, vedoucí údržby českolipské nemocnice. „Jedna vzduchotechnika je pro sály na šestém a sedmém patře a druhá pro sály na šestém patře. Fólií je to obalené kvůli tomu, aby neutíkal chlad,“ vysvětluje Zbyněk Zoubek, mechanik měření a regulace.

Nemocnici bude mít novou technologii i v kotelně. „Zrušíme stávající výtopný systém. Kotle, které jsou také staré a potřebujeme zajistit dodávku tepla tak, abychom byli nezávislí,“ říká Roman Vašek.

Vzduchotechnika českolipské nemocnice

Stávající kotelna vyrábí páru, kterou nemocnice potřebuje pouze pro myčku nádobí. „Ohříváme vodu na sto třicet stupňů, a pak ji chladíme na sedmdesát stupňů do topení. Když zrušíme parní kotelnu a uděláme teplovodní, tak už je to třetinová úspora,“ dodává Zbyněk Zoubek.

Vzduchotechniku nechá nemocnice opravit ještě letos. Nový systém by se měl rozběhnout v lednu příštího roku.

Spustit audio