ZOO v Liberci chce nová parkovací místa pro návštěvníky

30. březen 2016

Se začátkem turistické sezony se znovu mluví o parkování u liberecké ZOO. Otevření nového vstupu do zahrady loni způsobilo několik dopravních komplikací. Parkoviště na otočce tramvaje v Lidových sadech ve dnech vyšší návštěvnosti zahrady nestačí. Rozhoduje se, jestli a kde se bude nové parkoviště stavět.

„Varianta jedna je plocha u Tiché ulice a druhá varianta je podél bezejmenné ulice, která je teď prakticky lesní cestou,“ říká Jaroslav Rašín, vedoucí odboru životního prostředí libereckého magistrátu.

Lesní cesta, kde by mohlo vzniknout parkoviště zoo, využívají Městské lesy v Liberci nejenom jako příjezdovou cestu ke kancelářím. „Tuto komunikaci využíváme i jako dočasnou skládku dříví, které se prodává,“ vysvětluje Jiří Bliml z Městských lesů a dodává: „Je jasné, že výstavbou parkoviště se určitým způsobem omezí činnost.“

Lesní cesta, kde by mohlo vzniknout nové parkoviště liberecké ZOO

Otázkou stavby parkoviště u zoo se zabývá vedení zoologické zahrady, ale i liberecký magistrát. „V tuhle chvíli připravujeme projekt na přeshraniční spolupráci s žitavskou zoo a magistrátem,“ vysvětluje David Nejedlo, ředitel liberecké zoo. „Jednáme o tom, zda by bylo možné toto parkoviště zařadit pro financování. V tom případě by mohla být realizace už do příštího roku,“ doplňuje David Nejedlo.

Stavba parkoviště na lesní cestě by však znamenala určité komplikace. „Lesní půda má ze zákona zvláštní ochranu, její odnětí je přinejmenším významně zpoplatněno,“ upozorňuje Jaroslav Rašín, vedoucí odboru životního prostředí libereckého magistrátu. O všech variantách nových parkovacích míst u ZOO v Liberci se bude dál jednat.

autor: sas
Spustit audio