Jablonec: Veřejně prospěšné práce? Přednost mají ženy

8. duben 2016

Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji v březnu klesla na 6,2 procenta. I přesto se práci nedaří najít všem. Například v Jablonci nad Nisou je hodně nezaměstnaných žen. Továrny v regionu totiž mají volná místa hlavně pro muže. Jablonecká radnice se proto rozhodla nabídnout více míst ve veřejně prospěšných pracích naopak ženám.

„Je tu velká část nezaměstnaných žen s nízkou kvalifikací,“ říká Marek Řeháček, tajemník jablonecké radnice a pokračuje: „Je to dáno zřejmě historicky, že ženy hojně pracovaly v bižuterním průmyslu a dalších hůře honorovaných profesích a ta místa zanikla.“

Například Jana Mašková byla před nástupem na jabloneckou radnici na úřadu práce 25 let. „Aktivně jsem sháněla práci, ale nikde mě nevzali, měla jsem smůlu,“ říká.

S ženami, které se věnují veřejně prospěšným pracím, mají na jablonecké radnici velmi dobrou zkušenost. „Třeba na radnici veřejné prostory, chodby, haly uklízejí vesměs ženy, které jsou u nás angažovány formou veřejně prospěšných prací,“ doplňuje Marek Řeháček.

autor: sas
Spustit audio