Nedostatek řidičů autobusů v Libereckém kraji. Důvodem jsou i nízké platy

14. duben 2016

Autobusovým dopravcům v Libereckém kraji chybějí řidiči. Ti dávají výpovědi kvůli nízkým platům i přesčasům a hledají si lépe placenou práci.

„Řidiči nemohou a nechtějí už nadále jezdit za 72, 74 korun hrubého na hodinu,“ říká Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy. „Když si odečteme přesčasy, tak se výdělek pohybuje kolem 12 až 13 tisíc korun za měsíc,“ doplňuje.

Kromě nízkých platů může za nedostatek řidičů nejenom nízká mzda a velký počet přesčasových hodin. „Řidiči jsou vystaveni velkému stresu a velké řadě negativních jevů,“ říká Luboš Pomajbík.

Problémy začíná pociťovat například společnost ČSAD v Liberci. „Řidiči dále dávají výpovědi a my tu situaci zvládáme velmi těžko,“ říká Tomáš Wasserbauer, člen představenstva ČSAD Liberec.

Nízké mzdy souvisí s nízkou cenou za takzvaný dopravní výkon. Tedy platbou za kilometr, kterou dopravcům platí objednavatel, v tomto případě Liberecký kraj. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půta ze STAN je potřeba pro řidiče zajistit lepší platy: „Premiér Sobotka slíbil odborářům, že budou hledat cestu, jak zakotvit mzdy ve veřejné dopravě, protože je placená z veřejných peněz.“

autor: Eva Malá
Spustit audio