Hrádek nad Nisou: Studenti TUL navrhli proměnu bývalé textilky. V polikliniku i bydlení

19. duben 2016

Studenti architektury liberecké univerzity navrhli, v co by se mohla proměnit bývalá textilní továrna Benar v Hrádku nad Nisou. Nevyužitý objekt v centru města by se mohl proměnit v knihovnu, v bydlení i zdravotní středisko.

Areál koupilo město za šest milionů korun minulý rok. Zatím se pro něj teprve hledá využití. „Máme nápady, přemýšleli jsme o komunitním centru, protože tu máme plno spolků a sdružení, které potřebují někde působit,“ říká Pavel Farský z uskupení Hrádek potřebuje změny.

„Další věc, která nás tíží, je roztroušenost zdravotní péče, takže bychom tu rádi měli menší zdravotní středisko,“ dodává Pavel Farský.

Návrh studentů architektury TUL na proměnu bývalé textilky v Hrádku nad Nisou

Objekt by se mohl proměnit v polikliniku i podle studentů architektury, kteří vypracovali konkrétní návrhy. „Do té nejsevernější, která je nejblíž náměstí, umisťujeme kliniku, do prostřední knihovnu a bydlení, do nejjižnější části luxusnější bydlení,“ popisuje studentka Anna Cisariková.

Z šedesát metrů vysokého továrního komína, který je dominantou bývalé textilky, by jednou mohla být rozhledna. O využití areálu se bude dál diskutovat.

autor: Eva Malá
Spustit audio