Dobrovolní hasiči mají problém. Zaměstnavatelé je nechtějí uvolňovat z práce

20. duben 2016

Někteří zaměstnavatelé v Libereckém kraji nechtějí uvolňovat dobrovolné hasiče na výjezdy. V menších obcích se tak stává, že se nesejde ani minimální počet hasičů potřebných pro výjezd.

Dobrovolné jednotky pomáhají profesionálům stále častěji. „Dopravní nehody, velké požáry, mimořádné události nebo lesní požáry, kde bez dobrovolných jednotek, které disponují obrovskými zásobami sil a prostředků, není možné nic řešit,“ říká Martin Bartoníček, velitel turnovské jednotky.

Jeden z podniků, který svoje zaměstnance – dobrovolné hasiče na všechny výjezdy pouští, je chrastavský Benteler. „Ti lidé se snaží ochraňovat naše majetky a člověk nikdy neví, kdy je bude potřebovat,“ vysvětluje Jan Černý, vedoucí závodu a dodává: „Snažíme se jim to umožnit, ta výhoda je čistě morální.“

„Ministerstvo práce a sociálních věcí si je dobře vědomo, jak je role dobrovolných hasičů důležitá a určitě je zájem, aby se všichni dohodli, jak upravit jejich roli vůči zaměstnavatelům,“ říká Petr Habáň, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí k případné změně legislativy.

autor: sas
Spustit audio