Z Nového Boru do Síně slávy. Trofej pro osobnosti pivovarství je ze severu Čech

17. květen 2016

Nové ocenění pro Síň slávy českého pivovarství a sladařství navrhovali studenti sklářské školy v Novém Boru. Studentskou soutěž uspořádal Český svaz pivovarů a sladoven právě ve spolupráci s Vyšší odbornou a Střední školou sklářskou v Novém Boru. Nová pětatřiceticentimetrová trofej bude ze tří kusů skla. Skláři už začali s její výrobou.

Autorkou vítězné podoby trofeje je studentka Marie Jindrová. „Chtěla jsem tam zahrnout symboly piva, které tam jsou v dekoru v podobě broušeného ječmene,“ popisuje autorka vítězného návrhu a pokračuje: „ Musela jsem barevně sjednotit vršek, který se bude odlévat, aby byl v barvě zlatavého piva.“

Část trofeje se odlévá ve sklářské huti. „Sklo se nabere, odlije do formy, odstřihne rovnýma nůžkama a tvar se jenom zahladí podle velikosti formy,“ vysvětluje sklářský mistr Zdeněk Kunc.

Vizualizace - takto by měla vypadat hotová trofej

„My jsme už v minulosti pro Český svaz pivovarů a sladoven nějaké trofeje dělali,“ říká Pavel Tille, vedoucí sklářské školní hutě v Novém Boru a dodává: „Oslovili nás, jestli bychom jim nevytvořili trofej pro Síň slávy. Studenti se toho zhostili a dodali jsme čtyřiačtyřicet návrhů, ze kterých se vybrali tři nejlepší.“

Cena je zatím na začátku výroby. Představu je možné udělat si podle vizualizace. Ocenění se skládá z podstavce, střední masivní části a vrchní polokoule. Ne vše se ale odlévá.

„Ten střed je z optického skla. Laserem bude vypalovaný znak Českého svazu pivovarů a sladoven, který bude nahoře v té kouli,“ popisuje Pavel Tille.

Odlévání skla do formy na vrchní část trofeje

Na školní sklářské huti vzniká základ, finální práce, jako lepení či pískování, probíhají v ateliéru. Mistři z oboru pivovarnictví a sladovnictví si trofeje, které vznikají v Novém Boru, převezmou letos v září.

Spustit audio