Studenti senioři v Jablonci slavnostně zakončili akademický rok

1. červen 2016

Čtyřicítka seniorů v Jablonci nad Nisou slavnostně zakončila další ročník oblíbené akademie. Tentokrát na téma zdravý životní styl. Mluvilo se třeba o chemii v potravinářském průmyslu, ale také o sexu po šedesátce. A protože i lidé v pokročilém věku se chtějí vzdělávat, učit, chodit do společnosti a přátelit se, bude od podzimu akademie seniorů pokračovat. Jejím cílem je totiž právě to, aby senioři měli možnost smysluplně vyplnit volný čas, získali pozitivní energii a v neposlední řadě také zdravé sebevědomí.

„Jsou to překrásně strávené chvíle a navážeme spoustu přátelství, zajdeme si i na dobré kafíčko, jsme sebevědomější, nehrbíme se a máme radost ze života,“ popisuje zážitky z akademie účastnice uplynulého ročníku Eva Podařilová.

Akademii pořádá jablonecké Centrum sociálních služeb. „Ta akademie funguje i v tom ohledu, že i myšlenky a informace, které oni dostávají od lektorů, poté volně šíří dál ve svém okolí a mezi přáteli,“ říká Lukáš Fridrich z Centra sociálních služeb.

Přednášky v posledním semestru spojovalo téma zdravého životního stylu. Hodně se líbila třeba přednáška advokáta o právech a povinnostech pacientů. „Tam jsme se dozvěděli, jak se orientovat třeba v nemocnici, dostali jsme krásnou příručku a víme si rady,“ říká Eva Podařilová.

Studenti – senioři měli i sexuální výchovu

Kromě práva přišly na řadu i lehčí témata. „Chemie v potravinách, to bylo překrásné, pak jsme měli i cvičení nebo přednášku o líčení, kdy jsme se dozvěděli, jaké jsou letošní trendy, ale měli jsme i sexuální výchovu,“ popisuje paní Eva.

Naprostá většina studentů seniorské akademie jsou ženy, což sociální pracovníky nepřekvapuje. „Je to dáno rozložením obyvatelstva, protože seniorská skupina je silnou skupinou, ve které převažují ženy,“ uzavírá Lukáš Fridrich.

Akademie seniorů je oblíbená a její další ročník začne letos na podzim.

autor: sas
Spustit audio