Frýdlantské děti se dozvěděly, jak pracuje Orpheus i jak uhasit oheň v kuchyni

5. červen 2016

Co je to armáda a k čemu slouží. Jaké druhy hasicích přístrojů používáme nebo jaké obvazy se hodí na různá poranění. I to se dozvěděly děti z frýdlantské základní školy. Ve dni s integrovaným záchranným systémem se setkali kromě hasičů, příslušníků vězeňské služby, policistů a záchranářů také s vojáky ze dvou libereckých útvarů. Chemici jim představili svého robota Orphea.

Děti se také dozvěděly, že branná povinnost nezanikla. „Branná povinnost – slyšeli jste o tom?“ ptal se praporčík Marek Breznay z Krajského vojenského velitelství. Ukázalo se, že si ji děti pletou se základní vojenskou službou. „Už je nám to jasné,“ shodli se jeden ze žáků Michal Richtr a jeho spolužák Bohumil Havel po vysvětlení vojáky. „Je to povinnost občana jít do boje za český stát – pokud je třeba.“

Se svou prací je seznámili také liberečtí chemici. Děti se dozvěděly, jaké výhody plynou z toho, že Česká republika je členem NATO. „Můžeme se cítit bezpečněji, protože za námi stojí dalších dvacet sedm členů,“ popisuje kapitán Jakub Šimíček z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Frýdlantské děti si při akci Bezpečně životem vyzkoušely i techniku hasičů

Nadpraporčík Robert Dolozim ze stejného pluku dětem na fotografiích ukazuje jednu z misí, kterých se liberečtí chemici zúčastnili – Pouštní bouři. „Představte si, že zapálíte tři tisíce plastových lahví. Ten zápach. A teď si představte, že těchto hořících věží tam byly desítky. Jak to v tom Kuvajtu muselo vypadat, když se žlutý písek zbarvil do černa. Plno vojáků, ale i civilních obyvatel si odneslo zdravotní následky na celý život,“ řekl Dolozim. Vojáci dětem také ukázali speciální vojenské auto, které vozí robota na zjišťování toxických látek.

Děti se také setkaly se záchranáři a hasiči. Učily se, jak rozeznat správně druhy hasicích přístrojů. „Žáci na druhém stupni by už měli mít přehled, jaké hasicí přístroje máme a na co je použít. Třeba čím uhasit oheň na pánvi – s tím se mohou setkat i doma,“ upozornila Iva Michaličková z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Nebo jak zasáhnout, když hoří elektrický spotřebič, že mají použít práškový hasicí přístroj.“

Frýdlantské děti se také naučily rozeznat druhy hasicích přístrojů

Děti si prohlédly i hasičské vozy a další techniku.

autor: Eva Malá
Spustit audio