Nový Bor: Problémy v sociálně vyloučených lokalitách nově pomáhá řešit agentura

6. červen 2016

Zadluženost, drogy nebo gamblerství. To jsou jen některé problémy spojené se sociálně vyloučenými lokalitami v Novém Boru na Českolipsku. Ve městě je už několik měsíců pomáhá řešit Agentura pro sociální začleňování. Její pracovníci přitavují systém spolupráce, který by pomohl dostat lidi z okraje společnosti do normálního života.

„Největší problémy sociálně vyloučených lokalit v Novém Boru jsou nedostupné bydlení pro lidi, kteří odchází z ubytoven, mají nějaké drobné dluhy na městě, a rádi by získali nějaký byt,“ říká Veronika Simonová z Agentury pro sociální začleňování.

Dalším problémem je v Novém Boru neorganizovaná mládež, která se potuluje po parcích. „Problematickým tématem tu jsou i drogy nebo inkluzivní vzdělávání,“ dodává Simonová. Podle ní se tyto problémy týkají nejvíce lidí, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením: „Jedná se nejen o Romy, kteří jsou s tímto pojmem často spojováni, ale i chudých pracujících, matek samoživitelek. Hodně to mohou být i ti, co jsou zadlužení, kteří jsou těsně nad tou hranicí sociálního vyloučení a mohou do toho každou chvíli spadnout, protože jsou třeba v exekuci.“

V současné době město s Agenturou pro sociální začleňování připravují podklady pro plán sociálního začleňování, ve kterém se má nastavit i systém spolupráce mezi městem, státními orgány, školami a neziskovými organizacemi.

Spustit audio