V Novém Městě sloučí od září základní a praktickou školu

6. červen 2016

Děti z praktické školy v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku přejdou od září do běžné školy. Vedení města se dohodlo na tom, že budovu se speciálními třídami pro děti s mentálním handicapem musí zavřít, protože žáků ubývá. Praktická škola přitom mívala desítky studentů. Od září už jich ale bude jen 11 a pro tak malou skupinku se obci nevyplatí provozovat třípatrovou budovu s celým pedagogickým sborem.

„Důvodem je to, že v dnešní době pedagogicko-psychologické poradny děti důkladně přešetřují, do této školy se smí řadit děti s lehkým mentálním postižením,“ vysvětluje Radoslava Žáková, ředitelka praktické školy v Novém Městě pod Smrkem. „Dříve se sem mohly řadit děti i s hraničním intelektem, které dlouhodobě selhávaly na základní škole, což v dnešní době není možné.“

Ekonomicky neúnosnou situaci se vedení města rozhodlo vyřešit sloučením obou škol. Pro děti z praktické školy ani pro ostatní by to prý neměla být velká změna.

„To, že děti stále ubývají, svědčí i o tom, že na naší základní škole už řadu let probíhá samovolná inkluze,“ říká Pavel Smutný, nezávislý starosta Nového Města pod Smrkem. „V praxi to znamená, že děti, které mají nějaký problém, zůstávají v běžné základní škole, proto ani přesun zbývajících dětí nebude pro školu, rodiče a samotné děti znamenat velké změny,“ pokračuje.

Podle ředitelky místní základní školy, která od září převezme žáky z praktické, je skupinová integrace dětí v dané situaci řešením, které by nemělo nikomu uškodit. „Přijdou děti jako skupina a budou tak vyučovány, tak se pro ně tolik nezmění,“ říká Michaela Smutná, ředitelka novoměstské základní školy.

Třípatrová budova současné praktické školy, ke které patří i zahrady a hřiště by se do budoucna mohla proměnit v bytový dům.

autor: sas
Spustit audio