Jablonec: Nemocnice postaví nový pavilon intenzivní péče

10. červen 2016

V areálu jablonecké nemocnice postaví do dvou let nový pavilon intenzivní péče. Přesune se tam kompletní lůžkové ARO, jednotka intenzivní péče chirurgických oborů a čtvrté patro současného chirurgického pavilonu. Současná kapacita nestačí. Situace se zhoršila po zrušení lůžkové chirurgie v Tanvaldu a interních oddělení ve Frýdlantu a Semilech.

Podle ředitele jablonecké nemocnice Víta Němečka nový pavilon bude stát v areálu, hned vedle hlavní a největší budovy: „Přinese nám to tři věci – rozšíření kapacity jednotky intenzivní péče, zadruhé bude lepší personální a technická zastupitelnost mezi JIP a AREM, za třetí se nám ve stávajících objektech uvolní prostor pro další rozšiřování našich pracovišť.“

Osm lůžek intenzivní péče už nemocnici nestačí. I kvůli tomu, že do nemocnice jezdí pacienti ze vzdálenějších míst kraje, lékaři téměř denně musí odkládat plánované operace. „Běžně se stává, že nemůžeme dokončit plánovaný operační program, protože už není lůžková kapacita pro pacienty, navíc se stává, že musíme pacienty předčasně stěhovat z intenzivní péče na standardní oddělení,“ říká Vít Němeček.

Návrh - budoucí pavilon intenzivní péče jablonecké nemocnice

Město Jablonec má podle náměstka primátora pro ekonomiku Miloše Veleho z ODS připravenou projektovou dokumentaci: „Víme, že rozpočtovaná cena je 150 milionů korun.“ Město zažádalo o dotaci 50 milionů korun.

Je to krok správným směrem, říká náměstek hejtmana pro zdravotnictví Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj. Návazná péče tu zatím chybí.

„My chceme, aby všechny páteřní nemocnice – Česká Lípa, Liberec, Jablonec a Jilemnice – měly speciálně oddělený urgentní příjem od jiného příjmu,“ říká Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Pacienti se do nemocnic rozváží podle diagnóz. S novým pavilonem v Jablonci vznikne silná nemocnice, která spolu s libereckou 200 tisíc lidí zvládne.

autor: Eva Malá
Spustit audio