Poklady staré skoro sto let našli na radnici v Jablonci

14. červen 2016

Na radnici v Jablonci nad Nisou našli poklady. Při rekonstrukci historické budovy radnice se našly vzácnosti z doby první republiky, které se nikdo nebojí nazývat opravdovými poklady. Jde o vzpomínky na dobu 20. let, kdy stavěl novou reprezentativní budovu radnice architekt Vintr.

Desítky let staré a hlavně dávno zapomenuté prostory plné pokladů na jablonecké radnici – zajímavosti se prý našlo náhodou. „Ten poklad v uvozovkách, který jsme tu našli, vůbec nikdo nečekal,“ říká Marek Řeháček, tajemník jablonecké radnice a pokračuje: „Celá ta věc vznikla tak, že jsme se rozhodli, že zrekonstruujeme jednu z historických prostor, která byla dlouhá léta využívána jako knihovna, později jako sklad spisů.“

Kromě lahví s inkoustem, starých německých nápisů, vestavěného hasicího přístroje se schovávali ve vrchním patře radnice i další věci. „Dochovaly se i takové půvabné detaily jako porcelánové vypínače, staré dřevěné rozvodné skříně ještě s původními německými nápisy,“ popisuje Řeháček. „Kuriozitou je, že se našly i tři lahve s inkoustem z doby postavení radnice,“ dodává tajemník.

Pamětní lahve s inkoustem stojí v jedné z kanceláří na radnici a čekají na odbornou expertýzu. „Je to zalité pečetním voskem, takže se to nemohlo vypařit,“ uzavírá Marek Řeháček.

Prostory plné pokladů budou sloužit jako minimuzeum pro zvláštní příležitosti – třeba Dny evropského dědictví.

autor: sas
Spustit audio