Dopravu v České Lípě zkomplikuje rekonstrukce železniční trati směrem na Děčín

20. červen 2016

Řidiče v České Lípě čekají další dopravní komplikace. Do konce roku probíhá nutná rekonstrukce přemostění na hlavním tahu směrem na Prahu. Tam řídí dopravu semafor a řidiči si postojí v kolonách. Od konce června se pak musí připravit na další uzavírky. Budou v Mánesově a Dubické ulici kvůli rekonstrukci tratě směrem na Děčín.

V rámci první etapy rekonstrukce budou dělníci snášet koleje z mostů. Dojde i na pažení mostu a na viaduktu nad Dubickou ulicí musí vložit provizorní výhybku do koleje směrem na Nový Bor. O výlukách na trati budou cestující včas informovaní prostřednictvím dopravců, kteří zajišťují i náhradní dopravu. Omezená nebude jen železniční doprava.

„Pokud jde o rekonstrukci na železničních tratích, tam čekáme velká dopravní omezení. Je to jedna ze dvou cest mezi Českou Lípou a částí Dubice. Podařilo se nám se zhotovitelem domluvit na tom, že vždy jedna z ulic pod viaduktem zůstane v provozu, aby se občané mohli z Dubice a do Dubice dostat. Koneckonců je to místo kde jsou průmyslové zóny,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká z ČSSD.

I když se řidiči do Dubice dostanou, bude cesta problematická. Potvrzuje to i vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl: „Pokud bude uzavřen viadukt v Mánesově ulici bude se jezdit pod mostem v Dubické ulici, ale pouze ve směru do Dubice. Zpátky bude jezdit pouze městská hromadná doprava. Dubická ulice je pro obousměrný provoz komplikovaná. Šířka není taková, aby tam mohl být obousměrný provoz.“

Průchod pod viadukty je zatím možný

Viadukt nad Dubickou ulicí

Totéž bude platit i v případě průjezdu pod viaduktem v Mánesově ulici. Auta se z Dubice dostanou přes ulici Litoměřickou a U Obecního lesa, směrem na Kopeček, nebo na Sosnovou, zpět do České Lípy.

Pod viadukty je zatím možné procházet. To se ale s rekonstrukcí trati směrem na Děčín může změnit. „Na chodníky už nezbyde místo. Stavbaři potřebují místo pro lešení,“ upozorňuje Markl.

O zákazu průchodu chodců se bude ještě jednat. Jisté je to, že oprava viaduktů, i vzhledem k probíhající opravě přemostění na silnici jedna lomena devět nad Moskevskou ulicí, dopravu ve městě zkomplikuje.

„Řidiči, kteří budou z Dubice vyjíždět na silnici na Sosnovou a dostanou se tak na komunikaci kde je další dopravní omezení. Jak moc to bude vážné ukáže čas. kde je další dopravní omezení, nebo když se budou snažit najít objízdnou trasu ve městě.“

První uzavírka ulic vedoucích do Dubice v souvislosti s rekonstrukcí trati začne 28. června.

Spustit audio