Chrastava: Zaměstnanci výchovného ústavu nesouhlasí s jeho zrušením. I vedení obce je proti

22. červen 2016

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD navštívila 21. června výchovný ústav v Chrastavě a jednání zastupitelstva města. Během něj jí zaměstnanci ústavu předali petici. Nesouhlasí se zprávou ombudsmanky, která poukazuje na porušování práv dětí. Ministerstvo školství na základě pozdějších kontrol výchovný ústav ruší. Od září má být v Chrastavě jen dětský domov se školou.

Zaměstnanci ústavu ministryni školství Kateřině Valachové předali petici. Neztotožňují se se zprávou ombudsmanky, která poukazuje na porušování práv dětí. Ministryně však na porušování zákona v ústavu trvá, zaměstnancům ale přislíbila informace o jejich profesní budoucnosti.

Podle dočasné ředitelky ústavu Soni Cpinové k propouštění zaměstnanců dojde. „Není ještě přesně stanoveno, kolik zaměstnanců bude propuštěno, protože hledáme nejefektivnější řešení,“ dodává Cpinová.

V dětském domově zůstane v září 16 dětí do 15 let. „S některými rodiči a kurátory jsme se dohodli, že pro některé děti zkusíme školu civilní, v rámci rodiny budeme umisťovat asi 11 dětí a 7 dětí se vrátí domů z rozpouštěného ústavu… Pro každé z těch dětí máme odpovídající místo i učební obor, který si může vybrat,“ vypočítává dočasná ředitelka.

Jméno nového ředitele nebo ředitelky by mělo být podle ministryně známé už začátkem července.

Ministryně školství Kateřina Valachová na jednání zastupitelů v Chrastavě

Starosta Chrastavy na Liberecku Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj při návštěvě ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD ostře zkritizoval postup ministerstva. Nesouhlasí se zrušením výchovného ústavu a se zachováním dětského domova se školou.

„Kdyby tu fungoval systém, co tu byl dosud, tak tu byla rovnováha, a ty děti do 18 let nám nevadily. Poté, co tu nastal chaos, který je prezentován dopředu, že budou mít všichni volnost, atd. Než tohle, to radši nic,“ glosuje postup ministerstva Michael Canov.

Zastupitelé Chrastavy na mimořádném jednání přijali usnesení, ve kterém požadují, aby režim v budoucím dětském domově minimalizoval ohrožení občanů města nebo jejich majetku, jinak budou po ministerstvu požadovat, aby zařízení přemístilo.

autor: Eva Malá
Spustit audio