Stezka Greenway Jizera se zřejmě rozroste – směr Železný Brod nebo Svijany

18. červenec 2016

Cyklostezka Greenway podél toku řeky Jizery by se měla dál rozrůstat. Už teď je dlouhá téměř 200 kilometrů a vede od pramene Jizery v Polsku až k soutoku s Labem ve středních Čechách. Nové trasy navazující na ty stávající by měly vést třeba do Železného Brodu nebo do Svijan.

V letní sezoně navštíví jenom úsek na Maloskalsku denně v průměru 800 lidí. Celkem jsou to za rok desítky tisíc návštěvníků.Stezka není vhodná jen pro kola, lidé po ní s oblibou jezdí také na koloběžkách.

„Většinou to dělají lidi tak, že si na Malé Skále vypůjčí loď, připlují do Dolánek, tady nám loď vrátí a půjčí si koloběžku, na které se vracejí zpátky,“ říká Jan Šefl z kempu v Dolánkách, kde výletníkům i půjčují sportovní vybavení. „Myslím si, že lidé na stezce jezdí hodně, už proto, že každý rok navyšujeme počet koloběžek. Většinou jsou to lidé z Libereckého kraje, jezdí sem ale i hodně Poláků,“ dodává Šefl.

Greenway Jizera - oblíbené místo nejenom cyklistů, ale i koloběžkářů

Kromě turistů chodí po stezce i místní – například z okolních vesnic docházejí za prací. A železnobrodští zase jezdí na stezku po práci na výlet. Proto by radnice chtěla, aby stezka vedla až do města.

„Greenway Jizera končí v Líšném, strategicky vidíme stezku jako propojení Železného Brodu s Líšným,“ říká František Lufinka, nestranický starosta Železného Brodu.

Greenway Jizera by se měla do budoucna rozrůstat více směry. „Turnov momentálně ve spolupráci s dalšími obcemi připravuje projekt na propojení stezky až do Svijan k pivovaru, kde vznikl obnovou zámku další zajímavý turistický bod,“ uzavírá Aleš Hozdecký, ředitel Sdružení Český ráj, které o stezku pečuje.

autor: sas
Spustit audio