Český ráj: Křížová cesta na Vyskeř prochází rekonstrukcí

19. červenec 2016

Poutní cesta ke vzácné kapli svaté Anny na Vyskři v Českém ráji bude brzy hezčí. Restaurátoři se tam pustili do oprav všech čtrnácti zastavení historické křížové cesty. Turisty ale opravy nijak neomezují. V pohodě se po cestě dostanou až ke zrestaurované kapli, ze které je nádherný výhled na Trosky, Ještěd, Bezděz, Kozákov a dokonce i na Krkonoše.

Křížová cesta symbolizuje události spojené s ukřižováním Ježíše Krista, pochází z roku 1825, kdy se na vrcholu Vyskře postavila empírová kaple sv. Anny.

„Křížová cesta byla naposledy rekonstruovaná v roce 1999, její stav už nebyl vyhovující,“ říká nezávislý starosta Vyskře Jan Kozák a pokračuje: „Některá zastavení už byla polorozpadnutá a díky dotaci můžeme rekonstruovat.“

„Začátkem prací jsme provedli předzpevnění kamene, odstranili jsme mech a lišejník, potom doplníme chybějící části,“ popisuje restaurátor Libor Šťastný.

Kaple sv. Anny v novém a pozitivní energie

Křížová cesta bude opravená na podzim, už teď ale můžou turisté obdivovat opravenou kapli sv. Anny. Během prázdnin vždycky od čtvrtka do neděle tam mladí lidé z vesnice vyprávějí pověsti spjaté s obcí a kapličkou.

Opravená kaple sv. Anny na Vyskři

„Když si stoupnete za oltářem na levý roh, říká se, že hlavně ženy a děti, když na místě vydrží delší dobu, tak by měli načerpat pozitivní energii,“ říká o místě v kapli Jan Kozák.

Interiéry kaple sv. Anny na Vyskři
Spustit audio