50 tisíc knížek. Liberecká knihovna dělá „inventuru“ a velký úklid

4. srpen 2016

Krajská vědecká knihovna v Liberci je v těchto dnech zavřená, výpůjční pulty zejí prázdnotou a čtenáři si odtamtud žádnou knihu neodnesou. Knihovníci ale dovolenou nemají – naopak. Musejí odvést nejvíc práce za celý rok. Myjí, čistí, počítají, evidují a mimo jiné také přerovnávají fond staré, marxisticko-leninské literatury.

Během prázdninové odstávky se každoročně dělá hlavně to, na co v běžném provozu není čas. „Děláme hlavně revizi knižního fondu – to je asi 50 000 svazků, děláme i revizi čtenářských registračních karet, uklízíme,“ vysvětluje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Podle Blanky Konvalinkové knihovnou za běžného provozu denně projde kolem tisícovky až patnácti set návštěvníků. „Schody pak doznají určité újmy, proto se musejí napastovat,“ vysvětluje ředitelka.

Schodiště v interiéru Krajské vědecké knihovny v Liberci

Kdo nepřijde do knihovny pět let, tomu průkazka zaniká a je potřeba data vyřadit a skartovat. „Kolegyně vytvořila jmenný seznam 2 500 čtenářů, které musíme z registru vyřadit,“ říká knihovník David Vánský, který vyřazuje staré čtenářské karty.

Knihovna se pro čtenáře otevře znovu ve středu 10. srpna.

autor: sas
Spustit audio