Českolipská nemocnice má dvě specialistky na Vojtovu metodu. V celém kraji jich je jen sedm

16. srpen 2016

Vojtova metoda je systém diagnostiky a léčby poruch pohybu. Používá se například u pacientů s neurologickými onemocněními, nebo po úrazech míchy i při ortopedických onemocněních. Léčba mírní obtíže a pomáhá dospělým, aby neztratili schopnost pohybovat se. Certifikovaných fyzioterapeutů je v Libereckém kraji zatím málo. Proto je dobrou zprávou, že jednu specialistku na Vojtovu metodu získalo oddělení léčebné rehabilitace českolipské nemocnice.

„Pacient je po operaci paty a má oslabený lýtkový sval. Snažíme se o jeho aktivaci,“ vysvětluje fyzioterapeutka Radka Marešová. Pacient si terapii chválí.

„Jsem po operaci paty, po odsekání patního výrůstku. Protože to tlačilo na achillovku a měl jsem trvalý zánět, mohlo dojít k jejímu přetržení. Chodím na vodoléčbu a pak dvakrát týdně sem,“ říká 45letý Marek a dodává, jaké cítí změny po druhé terapii: „Zlepšila se mi hybnost, otok mi opadl a po poslední terapii jsem se cítil takový odlehčený.“

Vojtovu metodu si většina lidí spojuje především s dětmi

„U dětí je důležité nejprve je vyšetřit, kde se hodnotí motorický vývoj dítěte. U kojenců, novorozenců ty primitivní reflexy, polohové reakce. Po vyšetření se pro ty, které mají opožděný vývoj, aplikuje Vojtova metoda,“ popisuje fyzioterapeutka Andrea Jungerová.

Fyzioterapeutka při aplikaci Vojtovy metody

Radka Marešová tlačí na zóny mimo patu, která je po operaci. Pro laika je to divné, když je třeba rozhýbat nohu, ale podle fyzioterapeutky to spolu souvisí.

„Jsme v horní části těla, v trupové zóně. Tato metoda funguje tak, že držíte ty předem určené zóny a napřimujete celé tělo,“ vysvětluje Radka Marešová. „U dětí stačí jenom jedna vybavovací zóna, tam je pak vidět celá plánovaná hybnost, kterou to dítě dělá,“ doplňuje Andrea Jungerová.

„V celé České republice je jediné akreditované pracoviště, oprávněné vyučovat Vojtovu metodu. Kapacita je malá, zájem je obrovský a délka kurzů dva roky. Jsme rádi, že se nám podařilo v naší nemocnici mít dvě certifikované terapeutky ‒ jednu pro dětskou Vojtovu metodu a jednu pro dospělé. V celém Libereckém kraji je registrovaných pouze sedm fyzioterapeutů pro Vojtovu metodu,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka Dana Šperlíková.

Radka Marešová nakonec aktivuje i zóny na operované noze. Tím aktivuje svaly a jsou jasně patrné kontrakce.

Další dvě fyzioterapeutky čekají na zařazení do kurzu, aby se z nich staly specialistky na Vojtovu metodu. Na zařazení dok kurzu se čeká čtyři až pět let.

Spustit audio