Ještěd čekají opravy. Do původní podoby se vrátí také dva pokoje

26. srpen 2016

České Radiokomunikace plánují opravu horského hotelu a vysílače Ještěd v Liberci. Firma teď hledá architekta, který připraví podklady pro stavební povolení. Přímo v hotelu se mezitím opravují interiéry. Do původní podoby se vrací dva hotelové pokoje.

„Do hotelu zatéká, ve špatném stavu je také elektroinstalace a kanalizace,“ vyjmenovává nejpalčivější problémy stavby Tomáš Sova z Českých Radiokomunikací. „Také ochoz okolo hotelu a betonové nájezdy dosluhují. Hotel by měl mít bezbariérový přístup,“ doplňuje Petr Šmaus ze společnosti Ještěd, jež hotel a restauraci provozuje.

Obnovou prochází i vnitřek hotelu. Spolek Ještěd 73 se mu snaží navrátit podobu ze 70. let. Teď se podle Mileny Lánské dokončují dva hotelové pokoje. Jsou zajímavé i původními detaily a drobnostmi, které se podařilo zachovat, jako jsou například třeba Binarovy lampičky nebo madla podél zdí.

Dva pokoje hotelu Ještěd v Liberci se postupně vracejí do původní podoby. Některé vybavení, jako noční stolky nebo křesílka, je repasované. Nové je na nich pouze čalounění. Postele navrhoval autor původních interiérů Otakar Binar.

Vybavení je nové, aby více odpovídalo současným nárokům hostů. „Postele jsou širší, vyšší, aby se do nich lépe nasedalo. Ty původní byly opravdu nízké. To hlavní je, že je to dvojpostel, protože předtím byly na celém hotelu jen postele, které byly spojené k sobě, a ten Modul H má takovou nepříjemnou vlastnost, že tím vznikala uprostřed taková tvrdá mezera,“ vysvětluje Šmaus.

Obnova pokojů bude stát 390 000 korun. Je rozdělená na etapy. Letos by měla být hotová první z nich.

Horský hotel a vysílač si budou moci lidé prohlédnout při oslavách Ještědu 17. září. I s průvodcem.

autor: Eva Malá
Spustit audio