V Panském lomu na Ještědu se už po dvacáté koná Mezinárodní noc pro netopýry

26. srpen 2016

Celkem šedesát zemí z celého světa se dnes (26. 8.) připojuje k Mezinárodnímu dni pro netopýry. U nás v Česku budou tito ušatí létající savci k vidění na čtyřiceti místech. Jedním z nich je Panský lom na Ještědu.

„Mezi 20:30 a 24:00 lidé mohou přijít a seznámit se s netopýry, které tam budeme chytat a ukazovat. Budeme tam mít asi i nějaké handicapované jedince,“ zve na dnešní mezinárodní den pro netopýry ochránce přírody Daniel Horáček.

Pro návštěvníky má dobrou zprávu. Počty ušatých letounů se zvyšují a projevuje se tak lepší stav přírody i přísná ochrana těchto savců.

Podle Tomáše Besty z CHKO Lužické hory netopýrům prospělo, že se pro návštěvníky uzavřely některé jeskyně, jako například paledová jeskyně Naděje, kam se slétají kvůli rozmnožování.

„V této jeskyni byl zjištěn výskyt deseti druhů netopýrů, která tam, zejména v letním období, zalétají, loví tam a a shromažďují se,“ konstatuje Besta.

Kvítkov - cedule na pbecním úřadě

Chiropterologové udělují každoročně ocenění Náš soused je netopýr

Změnil se taky přístup běžných lidí k netopýrům. Chalupáři, majitelé hradů a taky faráři je nechávají na půdách nebo sklepeních v klidu žít, nezazdívají vletové otvory a na netopýry myslí i při rekonstrukci.

Chiropterologové každý rok oceňují řadu z nich plaketkou Náš soused je netopýr. Daniel Horáček ji předával například Krysztofovi Mikuszewskemu, který má na starosti farnosti Bozkov, Paseky nad Jizerou a Zlatá Olešnice. Odborníci na netopýry totiž pravidelně všechny příbytky netopýrů, mimo jiné i na farách, kontrolují.

Mnoho zajímavostí o netopýrech v Čechách i v zahraničí se zájemci mohou dozvědět právě u Panského lomu na Ještědu. Dostanou se k němu po dvacetiminutové chůzi od konečné tramvaje v Horním Hanychově po zelené turistické značce.

Spustit audio