Nový Bor jako Cannes: Město zažilo předpremiéru filmu Vlk z Královských Vinohrad

7. září 2016

Atmosféra jako na filmovém festivalu v Cannes doprovázela včerejší promítání posledního filmu Jana Němce. V Novém Boru na Českolipsku totiž proběhla celorepubliková předpremiéra snímku Vlk z Královských Vinohrad, který se částečně v Cannes odehrává. Atmosféru francouzského filmového festivalu připomnělo i slavnostní předání prestižní skleněné filmové ceny – novoborské Zlaté palmy.

V okolí novoborského kina to vypadalo jako na filmovém festivalu v Cannes. Nechyběly plachetnice, návštěvníci v retro oblečení a červený koberec. Po něm na celorepublikovou předpremiéru posledního filmu Jana Němce přišel i producent snímku Tomáš Michálek.

„Jan Němec byl režisér, který k filmu přistupoval nekonvenčně a jinak než většina tvůrců, se kterými jsem měl možnost se setkat,“ popisuje Tomáš Michálek a pokračuje: „Točili jsme vloni přímo v Cannes během festivalu. Byli jsme tam s menším štábem, kameramanem a Jirkou Mádlem.“

Červený koberec a frankfurtské párky

Českolipské kino se na chvíli přeneslo v čase o čtyřicet roků nazpět. Organizátoři dokreslili atmosféru i tím, že návštěvníkům nabízeli stejné občerstvení jako měl s sebou před bezmála padesáti roky tým Jana Němce, včetně frankfurtských párků v plechovce, na které dolepovali staré etikety.

„Premiéra je věnovaná panu Němcovi, který se premiéry nedožil. Dva dny před dokončením zemřel a mladí tvůrci ho dokončili sami,“ říká ředitel kina Radovan Novotný.

Nový Bor jako Cannes: Předpremiéra filmu Vlk z Královských Vinohrad

Jan Němec v Cannes v roce 1968 aspiroval na jednu z hlavních cen.

„Jan Němec se ceny nedočkal. Proto jsme si dovolili udělit mu vlastní cenu – novoborskou Zlatou palmu, která bude věnována panu Němcovi i celému štábu. Je to pozdrav Janu Němcovi tam nahoru, aby viděl, že se jeho film dočkal ocenění,“ uzavírá Novotný.

Spustit audio