Zebra se za tebe nerozhlédne! Dobrovolníci a strážníci dohlížejí na děti při přecházení silnic

7. září 2016

Se začátkem nového školního roku se na přechody nedaleko škol vrátili strážníci, dobrovolníci a také dlouhodobě nezaměstnaní. Pomáhají hlavně malým dětem bezpečně přecházet. A tak učí žáky také samostatnosti a bezpečnému chování při preventivní akci s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne.

Po celý tento týden v Libereckém kraji probíhá akce s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne. „Podstatou projektu je působit na děti, aby se po prázdninách, kdy jsou ještě rozjívené, srovnaly do řádu silničního provozu a aby se nechovaly nebezpečně,“ vysvětluje šéf libereckého Besipu Miroslav Klásek.

„Důležité je i odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech,“ zdůrazňuje jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Podle dopravních expertů je ale zároveň potřeba děti naučit, že se nemohou spoléhat jen na to, že je někdo převede.

V Jablonci přidali kontroly k dalším přechodům

Kromě strážníků dohlížejí na přechodech na děti i dobrovolníci. Dlouhodobě nezaměstnaní z Jablonce nad Nisou začali pomáhat dětem na přechodech s bezpečným přecházením už loni. Nejsou sami, na pozici asistentů strážníků na frekventovaných cestách pomáhají pracovníci veřejně prospěšných prací v Jablonci na více než 10 místech.

„Letos jsme zařadili do kontroly dva přechody, které předtím pod dozorem strážníků nebyly. Je to frekventovaný přechod v Pražské ulici nad základní školou a přechod v Proseči,“ popisuje jablonecká mluvčí Markéta Hozová.

V Liberci jsou u přechodů senioři

V sousedním Liberci hlídají přechody také nejen strážníci, na frekventovaných místech potkávají děti každé ráno dobrovolníky hlavně z řad seniorů, kteří nosí reflexní vestu s nápisem škola.

„Je tu velký provoz, takže činnost pomocníků na přechodech rozhodně vítáme, připadá mi to pak bezpečnější,“ uzavírá Petr, který je s pomocí asistentů na přechodech u škol spokojený.

autor: sas
Spustit audio