Příroda v Krkonoších a Jizerkách je na tom líp než před lety, zjistili krkonošští vědci

7. září 2016

Do lesů a na louky Krkonoš a Jizerských hor se vracejí vzácní živočichové a rostliny. Příroda je v mnohem lepším stavu než před třiceti lety, kdy lesní porosty v horách na severu Čech poničily exhalace z polských a německých elektráren. Zjistili to vědci z Krkonošského národního parku.

„Ztráta olistění korun stromů se v 90. letech pohybovala více než 80 procentech. Dnes naše výsledky ukazují, že ztráta olistění se pohybuje kolem 30 procent, to znamená výrazné zlepšení zdravotního stavu stromů,“ komentuje Irena Hubálková, koordinátorka výzkumu KRNAP dosavadní výsledky výzkumu.

Čistější voda a vzácné lišejníky

Celkové zlepšení zdravotního stavu v krkonošských lesích podle ní prokázal i výskyt vzácných lišejníků: „Našli jsme celkově 233 druhů lišejníků, což je dobrý výsledek.“

Zlepšila se i kvalita vod. „Do přírody se vrací velké druhy jepic a jiné rody, které jsou citlivé na znečištění,“ říká Hubálková.

Návrat divokých šelem do Jizerských hor

Podobně je tomu i v Jizerských horách. Podle Václava Tomáška z Agentury ochrany přírody a krajiny o tom svědčí návrat rysů do zdejších lesů: „Víme, že se v Jizerských horách se stabilně vyskytuje minimálně jeden jedinec a další jedinec přechází mezi Jizerkami a Krkonošemi.“

Vrátili se i vlci. „Dokonce i v Jizerských horách máme menší smečku vlků, letos nám dokonce vlci udělali na Frýdlantsku nějaké škody,“ dodává Václav Tomášek.

Sledování stavu přírody v horách na severu Čech i nadále pokračuje, a to díky finanční podpoře z islandských, lichtenštejnských a norských fondů.

Spustit audio