Řezbáři v Doksech na sympoziu finišují, svá dílka lidem představí v sobotu

9. září 2016

Zahradou Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech na Českolipsku voní dřevo, všude jsou položená různá dlátka a nožíky i spousta figurek, plastik a soch. I letos se do Doks na Českolipsku sjeli řezbáři z celé republiky, aby ukázali, co umí. Umělcům se doslova pod rukama ze dřeva noří květiny, zvířata, lidé i veduty. Sympozium začalo ve středu 7. září a řezbáři teď dokončují svá díla, aby je představili na slavnostním zakončení v sobotu 10. září.

„Máme tu dvanáct řezbářů. Pracují od časného rána a je slyšet, jak ťukají do dlátek. Je úžasné to poslouchat, natož se blízka podívat, co jim vyrůstá pod rukama,“ popisuje Jaroslava Dolečková, správkyně Památníku K. H. Máchy v Doksech.

Jeden z účastníků sympozia vyřezává květinu. „Na plastice budu pracovat ještě zhruba patnáct hodin,“ říká řezbář Jaroslav Kundrát.

„Nesmí se řezat po dřevě, ale přes dřevo“

Řezbařina ale není jednoduchá. Návštěvníci mají možnost si vyzkoušet, jak vzniká dřevěná plastika. „Nesmí se řezat po dřevě, ale přes dřevo,“ upozorňuje řezbář Jaroslav Kundrát.

Řezbářské sympozium v Doksech vrcholí

Na řezbářském sympoziu nechybí ani žena, i když je mezi muži jediná. „Mě k řezbařině přivedla náhoda. Koupila jsem si od řezbáře dřevěného koně, pak ještě jednoho a řekla jsem si, že je budu sbírat,“ vzpomíná jediná řezbářka sympozia Daniela Haštabová, která nakonec začala sama řezbařit.

Na slavnostním zakončení sympozia mohou návštěvníci vidět nejen vytvořená, ale i dovezená díla všech dvanácti řezbářů.

Spustit audio