Jak se bydlí ve větvích, si můžete vyzkoušet už za hranicemi v Sasku

11. září 2016

Lidé chtějí stále nové zážitky. Řadě z nich se líbí například bydlet vysoko ve větvích. Stromové hotýlky nabízejí třeba v Indii, Číně nebo ve Francii. Některé vyrostly ale mnohem blíž od našich hranic, v sousedním Německu. Najdete je například v bavorském Jetzendorfu nebo v dolnosaském Sottrumu. My jsme takzvané baumhausy viděli nedaleko saského města Görlitz.

Do areálu právě přijeli tři návštěvníci z Liberecka, provází je Jurgen Bergmann. „Je to zábavní a vzdělávací park se spoustou přírody okolo, zvířaty, stromovými hotely a taky s atrakcemi z přírodních materiálů,“ vysvětluje. „Děti i dospělí tu mohou bloudit v tajných chodbách dřevěných zámků i v bludištích a katakombách. Jsou tu originální prvky jako klecové houpačky a adrenalinové sjezdy z hradeb hradů.“

Jako asi každého, kdo sem přijede, i Čechy nejvíc zajímají dřevěné chatky. Houpající se vysoko ve větvích. Jsou propojené visutými lávkami. Po nich jdete až do výšky patnácti metrů. To ovšem není nic pro lidi se závratí. Jdeme do pokoje v námořnickém stylu. Ta koupelna je ale ve stylu visuté klece, podlaha je z pevných drátů, pod sebou mají návštěvníci stromovou propast.

Bydlení ve větvích poblíž Görlitzu

Jak se cítí návštěvnice Věrka? „No nic moc, asi v noci, kdybych neviděla, co mám pod sebou, by mi to nevadilo. Ale takto nevím…“

O bydlení se tady dělíte se zpěvnými ptáky, pro romantiky se silným žaludkem ideální. Děti jsou navíc nadšené způsobem opuštění hotýlku, rourou ve stylu toboganu. Dospělí ale dávají přednost návrat na zem po visuté lávce.

„Tam sjedeš do tmy a vyjdeš nějakou cestou ven,“ radí pan Miloš Vajner svému kamarádovi Františkovi. Věrka už je dole a objevila netradiční farmu. Domácí zvířata se pasou na střeše akátového paláce obklopeného visutými mosty. „Je to legrační dívat se na kozy na věžičce. Ale nejvíce mě udivila kráva na střeše,“ směje se Věrka.

Na Kulturinselu jsou i galerie a muzea, ukazuje jedno z nich Jurgen Bergmann. „Žili tady před tisíci lety Slované a zůstala po nich úžasná kultura. Z ní vycházejí také novodobá umělecká díla, která jsou k vidění v naší galerii.“ Návštěvníci se do dávné historie mohou vrátit třeba tím, že se převléknou do dobového oblečení, které si v Kulturinselu mohou vypůjčit.

Bydlení ve větvích poblíž Görlitzu
Spustit audio