Ještěd oslavil své 43. narozeniny – celý zahalený v mlze

18. září 2016

V pokojích nábytek do písmene H - jako Hubáček, ve strojovně lana široká víc než paže dospělého muže, a v plášti tubusu žádné kovy, jen laminát. Takové - a mnohé další zajímavosti - se v sobotu dozvěděli návštěvníci Oslav Ještědu. Vysílač oslavil své 43. narozeniny. Deštivé počasí mu při tom moc nepřálo. Celý vysílač se zahalil do mlhy.

Narozeniny jsou také příležitostí, kdy se pro veřejnost jednou do roka otevírá technické zázemí vysílače. Návštěvníci tak mohli v sobotu (17. 9.) nahlédnout do strojovny lanovky, podívat se pod plášť vysílače, porozhlédnout se po areálu skokanských můstků a nebo se vrátit do 70. let, tedy do doby, kdy architekt Karel Hubáček navrhl hotelové pokoje ve výšce 1012 metrů.

„Jsou tady vidět původní vzduchotechnika, šatničky a věšáky, původní systém háček – jako Hubáček – ze kterých jsou sestaveny prvky na pokojích. Největší atrakcí pro děti i dospělé jsou původní křesla, vajíčka. Všichni se tam houpou. Konstrukce vajíček je původní, potahy jsou nová. Původně byla vajíčka bílá, teď jsou trochu béžová,“ vysvětlovala průvodkyně po retro i moderních pokojích - Rozárka.

Průvodkyni doplnil provozovatel hotelu Petr Šmaus. Připomněl, že se sháněním původního vybavení pomohlo Severočeské muzeum v Liberci. „Třeba jsme hledali lampičku, takovou stojací a byla jen na fotografiích. A nakonec ji přinesl dárce, který ji našel v pozůstalosti."

Ještěd se při 43. narozeninách zahalil do mlhy

Stovky zájemců chtějí na oslavách každoročně nahlédnout pod plášť Ještědu, tubusem provází Tomáš Kvapil z Českých radiokomunikací. „Tady začíná ten unikát - laminát. Všechny šrouby, všechno je z pouze z něj.“

K Ještědu na slavnosti míří pravidelně davy, potvrzuje pořadatel Ondřej Novák. „Místní, snad ze všech koutů Čech i cizinci.“ Komu se nechtělo k vysílači pěšky, přijel lanovkou, otevřená byla výjimečně i strojovna. Lanovka na Ještěd je nejrychlejší v celých Čechách.

autor: sas
Spustit audio