V České Lípě můžete potkat asistenty prevence kriminality. Obcházejí problémová místa

23. září 2016

Dva asistenti prevence kriminality nově pracují v České Lípě. Strážníkům pomáhají při komunikaci s lidmi v problémových lokalitách. V ulicích jsou teprve tři týdny. Pravidelně navštěvují místa, kde dohlíží na pořádek.

Problémovou lokalitou je Dubice u takzvaného parlamentu. „Když jsme tady, tak lidem domlouváme, aby udržovali pořádek, nebo aby se večer zamykalo,“ popisuje Petr Riemer, jeden ze dvou preventistů.

„Je to jedna z problémových lokalit, strážníci sem často jezdí řešit různé události, různou trestnou činnost. To je důvod, proč se rozjel projekt asistentů prevence kriminality. Ti jsou určení pro tyto problémové lokality, kde navazují kontakt,“ vysvětluje velitel českolipské městské policie Vladimír Jeník.

Asistenti prevence kriminality v České Lípě se zaměřují na problémová místa

Asistenti fungují ve městě asi tři týdny, ale vyložené konflikty řešit zatím nemusel. „Na sídlišti Sever byl dvanáctiletý chlapec, který měl být ve škole a nebyl, a tak jsme to řešili,“ dodává Anděla Jirásková, asistentka prevence kriminality. „Nejproblematičtějším místem je sídliště Sever. Tam se schází narkomani i mládež popíjející alkohol.“

Asistenty platí město z dotací ministerstva vnitra. Pokud se do konce roku osvědčí, bude město žádat o další peníze, aby preventisté ve městě mohli fungovat dál.

Spustit audio