Chcete se stát divadelním hercem? Divadlo F. X. Šaldy v Liberci otevírá Herecké studio

3. říjen 2016

Liberecké divadlo F. X. Šaldy dnes 3. října otevírá po téměř čtvrtstoletí Herecké studio pro širokou veřejnost. Každý, komu je od 12 do 99 let, si v Hereckém studiu může splnit svůj sen stát se alespoň na malou chvíli hercem. Režijního vedení se ujme zkušená herečka Jana Hejret Vojtková, která je přesvědčená, že talent dřímá v každém z nás, jen je potřeba ho probudit.

„Mám strašně krásné vzpomínky, když jsem byla mladá, tak tady u divadla fungovalo Herecké studio. Dělala se krásná představení, dělaly se pohádky pro děti. A spousta lidí, kteří tam byli, u toho divadla zůstali, například Petr Halberstadt, Pavel Liška,“ vysvětluje Jarmila Levko, ředitelka libereckého divadla F. X. Šaldy, proč se k myšlence Hereckého studia vrací.

„Kdo jednou zkusí divadlo, tak ho svým způsobem vtáhne. A to je vlastně to, co od Hereckého studia čekáme – že vtáhne mladé lidi, možná i děti, do divadla. To znamená, že z nich budou budoucí diváci, z některých možná budoucí kolegové,“ říká Levko.

„Éra nového divadelního studia může začít!“

Tvůrci a aktéři nového divadelního představení Veselé paničky windsorské libereckého divadla

Proč tak dlouho Herecké studio v Liberci nebylo? „Nejdůležitější člověk ve studiu bude ten, který ho povede. Musí mít chuť pracovat režijně, pracovat s mladými lidmi a s dětmi. Zřejmě takový člověk nebyl, nebo teprve zrál. A já jsem moc ráda, že se toho teď ujme Jana Hejret Vojtková. A éra nového divadelního studia může začít,“ dodává Levko.

Nultá hodina v pondělí 3. října od 15 hodin

Zájemci, kteří se chtějí Hereckého studia zúčastnit, nemusejí splňovat žádné speciální nároky. „Myslím, že umět nemusí nic moc, protože to je tam, doufám, naučíme. Ale určitě postavit se na jeviště a něco nám sdělit, o tom děláme nultou hodinu 3. října. Od 15 hodin v Malém divadle na zkušebně,“ říká Jana Hejret Vojtková, která liberecké Herecké studio povede.

Koordinátor talentů Hereckého studia

„Chtěla bych dělat i autorskou tvorbu a vycházet z těch konkrétních lidí. Moc by mě bavilo být takovým koordinátorem talentů, kteří se přihlásí. Tak bych chtěla, aby prkna Malého divadla byla takovým spojovacím materiálem pro to, aby to divákům, kteří potom na nás přijdou, předvedli,“ uzavírá Hejret Vojtková.

Budoucí členy Hereckého studia Divadla F. X. Šaldy čeká určitě i premiéra na prknech, která znamenají svět.

Chcete se stát divadelním hercem? Divadlo F. X. Šaldy v Liberci dává příležitost
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio