Kuriózní spor v Hrádku: Rodina zesnulého chce na hřbitově skládací lavičku, město je proti

4. říjen 2016

V Hrádku nad Nisou se řeší spor o lavičku. Příbuzní nedávno zesnulého obyvatele města si chtěli dát k hrobu svého manžela, tatínka a dědečka malou skládací lavičku na sednutí. Rada města to ale rodině zakázala. Důvodů je prý hned několik. Ani jeden se ale rodině zesnulého nezdá pádný a o svoje místo k posezení na hřbitově chtějí bojovat dál.

České hřbitovy jsou ale ve správě příslušných obcí. Obecní a městské úřady proto mají právo o všem, co na hřbitově bude a co ne, rozhodnout podle sebe.

Posezení u hrobu blízkého – nápad ze Slovenska

„Celý ten nápad s lavičkou vzniknul na Slovensku, když jsme byli zapálit svíčku u hrobu rodičů mého přítele, právě tam jsme ty skládací lavičky objevili,“ popisuje dcera zesnulého Martina Brabencová z Hrádku nad Nisou a pokračuje: „U každého druhého náhrobku tam byla jednoduchá skládací lavička, která tam byla pro pozůstalé, co přicházeli na hřbitov za svými zesnulými.“

Hrádecký hřbitov

Maminka u hrobu otce stojí i hodinu, tak jsme pro ni lavičku objednali.

Maminka Martiny Brabencové, paní Danuta chodí k hrobu svého manžela velmi často, rodina se proto rozhodla koupit jí po vzoru Polska a Slovenska malou skládací lavičku. „Maminka totiž u hrobu otce stojí i hodinu, tak jsme pro ni lavičku objednali,“ vysvětluje paní Martina. „Lavička se musí zabetonovat, má dvě jednoduché nožky, ale přečetli jsme si ve hřbitovním řádu, že o umístění lavičky musíme požádat městský úřad,“ říká.

Paní Martina o umístění lavičky ke hrobu tatínka požádala město – poslala email, nafotila sektor a číslo hrobu i lavičku. Odpověď přišla do dvou týdnů. „Během čtrnácti dnů nám domů poslali zprávu, že je to zamítnuto.“

Proč město žádost zamítlo?

„Tento návrh jsme hodně zvažovali. Říkali jsme si, že to není špatný nápad, ale neuměli jsme uchopit, aby tam ta lavička nezačala fungovat jako nějaký rušivý element, protože i hroby jsou poměrně blízko u sebe,“ vysvětluje důvod zamítnutí žádosti místostarosta Hrádku, Pavel Farský z hnutí Hrádek potřebuje změny.

Hrádecký hřbitov

Asi největší problém by byl, že lavička by tam byla na pevno zabetonovaná.

Přitom u hrobu rodiny Brabencových dostatek místa je, jak paní Martina doložila v žádosti i na fotografiích, přesto rada města návrh neodsouhlasila. „Máme trošku strach z precedensu,“ říká Farský a dodává: „Asi největší problém by byl, že lavička by tam byla na pevno zabetonovaná.“

„Lavičku teď máme v kůlně, nevyužitou a maminka u hrobu dál postává. Zažádám město znovu, a dokud nám to nepovolí, tak žádosti posílat budu,“ uzavírá odhodlaně Martina Brabencová.

Hřbitovní cesta v Hrádku nad Nisou
autor: sas
Spustit audio