Česká Lípa: Anketa během voleb zjišťuje, co by se podle obyvatel mělo ve městě udělat

7. říjen 2016

V Česku začaly volby do krajských zastupitelstev. Volební místnosti se otevřely ve 14 hodin taky v České Lípě. Lidé tam kromě voleb můžou vyjádřit svou vůli ještě v jednom hlasování. Ve městě se totiž zároveň s volbami koná i anketa. Radnice v ní zjišťuje, co by se podle obyvatel mělo ve městě udělat – které investice jsou podle lidí v České Lípě prioritou.

Vedení města se chce prostřednictvím ankety dovědět, čemu z plánovaných investičních záměrů dají obyvatelé přednost. Je jich celkem devět. Nechybí třeba rekonstrukce kulturního domu Crystal nebo Jiráskova divadla, stejně jako majetkový vstup města do českolipské nemocnice, řešení nedostatku parkovacích míst na sídlištích, nebo i rozšíření sítě cyklostezek.

Náklady na anketu? 150 až 180 tisíc

Příprava ankety i celá organizace bude stát českolipskou radnici sto padesát až sto osmdesát tisíc. S výběrem anketních lístků bude dnes a zítra pomáhat 36 dobrovolníků a místa pro jejich výběr jsou většinou tam, kde se konají volby do krajského zastupitelstva.

Místo pro výběr anketních lístků je od krajských voleb oddělené. Vedení města nechalo místa pro anketu sice zřídit v budovách, kde probíhají volby, ale místo výběru je zcela mimo volební místnost. Stejné je to i na základní škole na sídlišti Špičák, kde je celkem pět okrsků a úplně mimo schránka pro výběr lístků.

Jezdit a sbírat anketní lístky bude i speciální vůz

Tam, kde není možné od sebe oddělit volby a anketu, bude zajíždět anketní vůz. Týká se to hlavně přidružených obcí Častolovice, Manušice a Žízníkov. Anketní vůz bude jezdit dnes 7. října od 16. hodiny do 19.30 a v sobotu 8. října dopoledne od devíti do půl jedné odpoledne. Imobilní občané mají možnost si vůz se schránkou zavolat k sobě domů.

Anketní vůz

Výsledky? Nejdříve zřejmě ve středu 12. října

Anketní lístky začnou pracovníci města ze schránek vytahovat v pondělí 10. října, a poté je budou třídit a zpracovávat. První předběžné výsledky budou známé až ve druhé polovině příštího týdne. Podle českolipské radnice mají být výsledky ankety vodítkem pro zahájení investic, které budou mít u obyvatel největší prioritu.

Spustit audio