Politiky čekají koaliční jednání. SLK zřejmě chtějí čtyřkoalici s ANO, ODS a ČSSD

10. říjen 2016

Politiky, kteří se dostali do libereckého krajského zastupitelstva, tento týden čeká jednání o koalici. Dvě setkání s uvažovanými členy koalice už mají za sebou hlavní vyjednavači – vítězní Starostové pro Liberecký kraj. Ti by rádi vytvořili čtyřkoalici s hnutím ANO, ODS a ČSSD.

Starostové pro Liberecký kraj získali v krajských volbách 18 křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, druhé bylo ANO s devíti, po čtyřech shodně získali komunisté, sociální a občanští demokraté a taky Změna pro Liberecký kraj a dvě křesla pak má Koalice hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura a Strany práv občanů (SPD-SPO).

Vítězní Starostové zahájili koaliční jednání už v sobotu (8. října) večer, pokračovali v něm včera odpoledne a teď si dali čas na oddych až do středy. Bavili se s hnutím ANO, s ODS a ČSSD, protože by rádi vytvořili čtyřkoalici. Případná čtyřkoalice by měla třicet pět mandátů.

Podle hejtmana Martina Půta ze Starostů a nezávislých, šéfa vyjednávacího týmu, jeho hnutí stojí o stabilní koalici, která by vydržela po celé čtyři roky. Starostové pro Liberecký kraj chtějí takto širokou koalici i proto, že pokud bude tak velká a navíc napříč politickým spektrem, bude se líp malému Libereckému kraji vyjednávat s vládou o případných legislativních návrzích.

Spustit audio