Tak bohatou přehlídku Mařákovy tvorby Liberec ještě nezažil, říká kurátor výstavy v Lázních

10. říjen 2016

Výjimečnou výstavu slavného malíře a grafika druhé poloviny 19. století Julia Mařáka uspořádala Oblastní galerie v Liberci. Mezi téměř stovkou jeho děl je i soubor unikátních kreseb zapůjčený z Rakouské národní knihovny. Ty nebyly dosud vůbec nikdy vystaveny. Liberecké galerii se na drahou výstavu podařilo sehnat peníze díky přispění sponzorů. Její uspořádání přišlo přibližně na 400 tisíc korun.

„Zajímavé na tom je, že například kresby z Rakouské národní knihovny jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé – nejenom v České republice, ale i v Rakousku,“ říká Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie v Liberci a pokračuje: „Rakouská národní knihovna je celou dobu měla uložené v depozitáři a na výstavu v Liberci je zapůjčili úplně poprvé.“

Unikátní a pestrá je výstava Mařákových děl v libereckých Lázních

Aby liberecké Lázně mohly výjimečnou výstavu otevřít, museli pracovníci podniknout hned několik kroků – jeden z prvních bylo zaslat do Rakouska zprávu s informacemi o galerii. „Jak jsme zabezpečení, jaké tu máme klimatické podmínky, ale i to, jak daleko je policejní stanice,“ popisuje Randáček. Domluvit transport a věci přivézt do Liberce – to už byla podle Randáčka maličkost.

„Právě proto, že zapůjčení takového souboru je velice nákladné, tak se domnívám, že i v minulosti to mohl být jeden z důvodů, proč v Čechách nebyly představeny. Bez nadsázky můžeme říct, že takto bohatou a pestrou přehlídku Mařákovy tvorby Liberec ještě nezažil,“ říká Michal Šimek, kurátor výstavy a znalec Mařákova díla.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio