Stráž pod Ralskem: Dům pro propuštěné vězně pomáhá s návratem do běžného života

11. říjen 2016

Odsouzeným, kteří se chtějí vrátit do běžného života, pomáhají ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Funguje tam komunitní Dům svatého Dismase. Ten poskytuje nejen zázemí dočasného domova, ale sociální pracovníci seznamují propuštěné vězně i s tím, jak to v běžném životě chodí. Pro ty, kteří se po několika letech ve vězení vrací zpět, může být totiž problém i obyčejný nákup.

Komunitní dům i pracovníci pomáhají odsouzeným s návratem do běžného života, s činnostmi, se kterými se ve vězení nesetkali. „V zařízení jsou odsouzení, kteří si odpykávali delší tresty, a proto ten návrat do běžného života je velmi těžký. Za dobu jejich věznění se často změnil nejen systém dávek hmotné nouze, přibyly nové obchody, změnil se způsob života, jsou nové informační technologie a oni si s tím neumějí poradit,“ dodává Kecková.

Neměl jsem ani odvahu chodit po obchodech...musíte to dát na pás, všechno vyložit, a pak to pokladní namarkuje. Tyhle věci jsem neznal.

Dům služby nenabízí jen odsouzeným z věznice přímo ve městě, ve Stráži pod Ralskem. Přijímají klienty i z jiných věznic Litoměřické diecéze a může to být i člověk z jiného kraje.

„Kdybych neměl tuto pomoc, nebo neměl kde bydlet, tak by mě zaskočilo úplně všechno – od vyřizování na úřadech až po shánění práce. Neměl jsem odvahu ani chodit po obchodech,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Radek, který ve vězení strávil šestnáct let a pokračuje: „Nevíte, co dřív koupit, nevíte, co je na co, kromě toho, že poznáte klasické jídlo, ale s ostatními věcmi, jako je elektronika, je to horší. Musíte to dát na pás, všechno vyložit, a pak to pokladní namarkuje. Tyhle věci jsem neznal.“

Modlitebna i kancelář sociální pracovnice

V přízemí je kancelář sociální pracovnice a modlitebna. „Je to místnost setkávání duchovních různých církví s obyvateli domova,“ říká za provozovatele komunitního domu Štěpánka Kecková, ředitelka českokamenické oblastní charity.

Modlitebna komunitního Domu sv. Dismase ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku

Pokoje jsou zařízené skromně, ale účelně. „Beru to jako dočasný domov. Jsem tady spokojený, ale je to tady smluvně na rok a člověk se musí připravovat jít dál. Chci rodinu, chci normální život, takže s pomocí sociálních pracovnic a lidí, kteří mi pomáhají, už začínám plánovat a připravovat přechod do úplně běžného života,“ dodává bývalý vězeň.

Kritéria pro přijetí klienta jsou podle Štěpánky Keckové, ředitelky oblastní charity, jednoduchá: „Opravdová touha po změně života. Žádná jiná kritéria nejsou. Zjistíme to prací ve věznicích a následnou prací tady na komunitním domě. Velmi rychle poznáte člověka, který vás chce využít, nebo který touží po tom začít znovu a jinak.“

Komunitní dům má kapacitu čtrnáct míst ve dvoulůžkových pokojích. V současné době dům využívá pět klientů.

Spustit audio