Rozhledna Bramberk se zahalila do lešení. Opravy finišují, turistům se nově ukáže ještě letos

12. říjen 2016

Na rozhledně Bramberk v Jizerských horách finišují velké opravy. Kamennou věž koupilo před dvěma lety město Lučany nad Nisou v dražbě. Hlavně proto, že Bramberk vždycky patřil k Jizerským horám a když byl léta zavřený a chátral, místním se to nelíbilo. Teď se rozhledna opravuje, aby byla pro turisty zase co nejdřív přístupná a byla nejen hezčí, ale také bezpečnější.

„Opravuje se i zdivo – spáry a pojivo,“ popisuje Jiří Řešátko, nezávislý starosta Lučan nad Nisou. Lučany koupily Bramberk na jaře před dvěma lety za dva a půl milionu korun. Milion si musela obec půjčit. „Díky patriotům, organizacím a přispěvatelům se nám to už podařilo letos splatit,“ říká starosta.

„Rozhledna je kamenná a byla otevřena 16. června roku 1912. Rozhledna je vysoká 21 metrů, ochoz je ve výšce 18,5 metrů nad zemí. Lidé si sem zvykli chodit, návštěvnost máme kolem 9 tisíc lidí,“ komentuje Řešátko historii i současnost rozhledny.

Opravy na Bramberku

Další etapa oprav by podle Jiřího Řešátka měla být hotová do konce tohoto týdne. Do budoucna plánují na Bramberku opravit schodiště nebo vstupní dveře. Ještě v letošním roce chtějí Lučanští Bramberk otevřít alespoň na jeden víkend, aby se lidé mohli na nově opravenou vyhlídku podívat.

Výhled z Bramberku
autor: sas
Spustit audio