Liberečtí hasiči napsali hasičské pohádky, na stanici je předčítali dětem

13. říjen 2016

Profesionální hasiči po celé republice dnes 13. října předčítají dětem pohádky z nové knihy. Vystupují v nich nejen draci a skřítci, ale i stateční kohouti nebo kapři záchranáři. Napsali ji totiž sami hasiči. Autory dvou pohádek jsou liberečtí profesionálové – ti ji dnes dětem přímo na stanici sami předčítali.

Hlavním tématem hasičských pohádek je oheň. Pohádkové příběhy mají poukázat na to, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Každoročně si hasiči 13. října připomínají Mezinárodní den omezení přírodních katastrof. „Spojené národy vyhlásily už v roce 1989 tento mezinárodní den, který si dnes připomínáme,“ říká Luděk Prudil, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Následky přírodních katastrof, jako jsou povodně, větrné smrště, bouřky, přívalové deště, krupobití nebo silná námraza, která láme větve stromů, hasiči likvidují velmi pravidelně v létě i v zimě.

137 hasičských stanic v celém Česku předčítá Hasičské pohádky

Dnes 13. října přesně v 10 hodin na 137 hasičských stanicích po celé České republice odstartovalo první velké předčítání z nově vydané knížky Hasičské pohádky. Autoři jsou sami hasiči, například ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku i takzvaně mokří hasiči, kteří vyjíždějí k požárům, nehodám nebo k velké vodě.

Liberecké pohádky – O plamínku, Dráček Ohniváček

Liberečtí hasiči napsali do knížky dvě pohádky a jsou na to náležitě pyšní. Jednu z pohádek vymyslela mluvčí hasičů Zdeňka Štrauchová. Pohádka se jmenuje O plamínku. „Je to o maskotu Libereckého kraje, pohádka je o malém Plamínku, který se ztratí z ohně, nechce nikomu ubližovat a dostane se k hasičům,“ popisuje Zdeňka Štrauchová. Další pohádku napsal Jiří Havlišta – výjezdový hasič z Jablonce nad Nisou, a pohádka se jmenuje Dráček Ohniváček.

Liberečtí profesionální hasiči dnes dětem předčítali pohádky, sami dvě napsali

Na dalších stanicích po České republice mohou děti držet palce kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny nebo přemýšlet, která kapka vody je ta nejdůležitější.

Děti si vyslechly pět pohádek, viděly ostrý výjezd hasičů, mohly si prohlédnout hasičský oblek a vyzkoušet si, jak se leze do hasičského auta nebo se dokonce projet pásovým vozem.

Liberečtí profesionální hasiči dnes dětem předčítali pohádky, sami dvě napsali
autor: Eva Malá
Spustit audio