Lokomotivu jako dárek z Německa dostalo Technické muzeum v Liberci

19. říjen 2016

Technické muzeum v Liberci má ve svých sbírkách od dnešního dne nový přírůstek. Je jím šestatřicetitunový kolos. Lokomotiva je darem z německého Muzea energetiky v nedalekém Hirschfelde. To končí svou činnost a část svých exponátů darovalo libereckému muzeu. Parní lokomotiva je v tuto chvíli největší a nejtěžší exponát Technického muzea. Její v uvozovkách přenesení z podvalníku, na kterém dnes nad ránem přijela, na pevné kolejnice trvalo téměř dvě hodiny.

Pracovníci specializované přepravní firmy nejprve lokomotivu zvedli čtyřmi hydraulickými zvedáky asi 60 centimetrů nad zem, následně odjeli s podvalníkem a snažili se přesně pod lokomotivu zasunout kolejnice. „Musíme ty pražce dát do absolutní roviny, aby lokomotiva stála na rovině,“ vysvětluje Jiří Voháňka ze specializované dopravní firmy.

Nakonec přece nastal drobný problém. „Protože ta zem tu není rovná a každý pražec je oproti základně v jiné výšce, musí se to poskládat tak, jak to odpovídá aktuálnímu terénu,“ popisuje Jiří Němeček, předseda spolku Technického muzea.

Stěhování ji ještě čeká

K usazení lokomotivy byla potřeba speciální technika

Cesta lokomotivy do Technického muzea v Liberci byla poměrně náročná. „Měli jsme z toho strašné obavy, když vyjížděli z areálu, bylo tam nezpevněné podloží, díry po plotě, který jsme museli demontovat,“ říká Němeček a pokračuje: „Na tomto celém projektu se podílelo zhruba patnáct lidí.“

Šestatřiceti tunová lokomotiva bude na provizorních kolejích stát do jara. Pak ji čeká ještě jedno stěhování, až pro ni v muzeu najdou definitivní místo.

Technické muzeum v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio