V Turnově vystavují kameny za miliony

23. říjen 2016

Duhové turmalíny, růžové rubelity, purpurové ruské granáty a desítky dalších drahých kamenů za miliony korun. Mimořádně je můžete vidět v Muzeu Českého ráje v Turnově. Jedná se o druhý největší poklad v Česku hned po sbírce Národního muzea v Praze.

„Z tohoto kamene je kaple svatého kříže na Karlštejně, kaple v chrámu svátého Víta,“ popisuje kurátor muzea Jan Bubal. Ukazuje sbírku jaspisů a ametystů ze známého naleziště drahých kamenů z Ciboušova.

Mineralog vybral z depozitáře na sto padesát drahých kamenů a minerálů. Jeden z nejkrásnějších je podle něj zářivě fialový a velmi vzácný čaroit. „Je to unikátní kámen, protože se nachází jen na jednom místě na východní Sibiři,“ vysvětlil Jan Bubal.

Kameny se sbírky muzea v Turnově

Mezi prvními návštěvníky výstavy jsou mineralogové, šperkaři, brusiči. I pro ně je výstava unikátem. Řadu těchto drahých kamenů, uložených v depozitáři, totiž nikdo ještě neviděl. Aleš Hladký stojí u ruských granátů: První rozdíl, který vás napadne, je velikost a barva. Český granát má svou typickou barvu, ruský může být temnější…“

Nevšední je stříbřitý český diaforit. „Nacházel se na ložisku Příbram. Ale tak do velikosti jednoho centimetru. Toto je třícentimetrový krystal, tento vzorek by dosahoval závratné ceny,“ upozornil Jan Bubal.

Kameny se sbírky muzea v Turnově

Expozice je kvůli ceně vystavených drahokamů a minerálů umístěna do nejlépe zabezpečených prostor muzea v klenotnici. Je k vidění až do 30. prosince.

Spustit audio