Sloučení škol v Novém Městě: Zatím nevidím nic, co by děti ohrožovalo, říká ředitelka

25. říjen 2016

V Novém Městě pod Smrkem na Liberecku sloučili praktickou a základní školu. Děti z praktické školy ale dál zůstaly v jedné třídě, mají dál svoje učitele a asistenty. Jejich rodiče mohly požádat o zařazení do běžných tříd, ale žádný z nich o to nakonec nepožádal.

„My už za ty roky víme, jak na to a je to úplně stejné. Jen je tu víc tříd, musíme vždycky zadat a rozdělit práci, i když děti vzpomínají na starou školičku,“ popisuje Emil Hanko, učitel v praktické třídě v Novém Městě pod Smrkem.

Praktická třída: 8 dětí, 2 asistentky a učitel

„V třídě je osm žáků, mají svého pana učitele, dvě asistentky. Zatím v tom nevidím nic, co by ohrožovalo je, nebo naše děti, které byly ve škole doposud,“ říká ředitelka novoměstské základní školy, Michaela Smutná. „Něco jiného by bylo, kdyby rodiče chtěli, aby děti byly integrovány do běžných tříd. To ale nikdo nevyžadoval, ba naopak, podpisem potvrdili, že chtějí, aby se dále vzdělávaly,“ dodává ředitelka.

Skupinová integrace je jednou z možností začlenění dětí s lehkým mentálním postižením, kterou nabízí směrnice ministerstva školství. V Novém Městě se pro ni rozhodli po shodě učitelů a rodičů – obě strany mají za to, že pro děti je nejvhodnější.

Co bude v objektu bývalé praktické školy?

Teď zbývá vyřešit, co s opuštěnou budovou praktické školy. Původně šlo o bytový dům. „Navracet původní účel by asi bylo velmi nákladné, tak jsou různé úvahy. Máme třeba příspěvkovou organizaci, která se zabývá volným časem dětí a mládeže, tak uvažujeme, jestli jejich činnost rozšířit do těchto prostor,“ uzavírá starosta Pavel Smutný z hnutí SOS pro Nové Město.

autor: sas
Spustit audio