Liberecký soud rozplétá kauzu jedné z největších odhalených varen pervitinu v kraji

V kauze jedné z největších odhalených varen pervitinu v Libereckém kraji se před Krajským soudem v Liberci zpovídá pět obžalovaných. Za výrobu drog jim hrozí až 18 let vězení.

Dnes 31. 10. u soudu vypovídal v utajení člen zásahové jednotky, který loni spolu s dalšími příslušníky objevil ve sklepě zemědělské usedlosti v Bulovce na Frýdlantsku varnu pervitinu. U soudu mluvil i další svědek, kriminalistický technik, který zajišťoval všechny stopy včetně zásob efedrinu, z něhož údajně obžalovaní tvrdou drogu připravovali.

Na místě policisté zajistili dvacet padesátilitrových barelů s roztokem na výrobu pervitinu, to je téměř 13 kilogramů efedrinu. Zabavený efedrin by podle expertů posloužil na výrobu více než deseti kilogramů pervitinu, který by vynesl na trhu při prodeji až deset milionů korun. Ve vazbě skončili dva Češi a tři Vietnamci. Ti jsou za mřížemi doposud a vodí je k soudu eskorta.

Obžalovaná žena tvrdí, že o pervitinu nic nevěděla...

Obžalovaní svou vinu nepřiznávají. Tvrdí, že zásoby efedrinu dala do sklepa usedlosti policie, aby je usvědčila. U soudu se hodně řeší údajná manipulace s chemikáliemi, správnost postupu kriminalistických techniků, fotografie a pořízená videa. Obžalovaná žena pak tvrdí, že o pervitinu nic nevěděla, že byla v usedlosti jen s přítelem. A přestože policisté vypovídají, že chodba usedlosti páchla chemikáliemi, proto přivolali hasiče, aby změřili koncentraci chemických látek a řekli, zda mohou bez nebezpečí zajišťovat ve varně stopy, tak ta obžalovaná u soudu uvedla, že dveře do sklepa byly zavřené, a tím pádem téměř nic necítila.

Podle soudkyně Evy Drahotové soud skončil důkazní řízení. Teď se ještě vyjádří obžaloba a obhajoba, zda chce ještě vyslechnout nějaké svědky, a pokud ne, zazní při dalším jednání závěrečné řeči a rozhodnutí soudu. Připomenu, že hlavním organizátorům výroby drog hrozí až 18 let vězení.

Spustit audio