Galerie Lázně odhalí díla, která vydraží v charitativní aukci. Zapojit se může každý

Vzácná výtvarná díla dnes 3. 11. poprvé uvidí návštěvníci Oblastní galerie Liberec v bývalých lázních. Ta je vystaví a za necelých 14 dní se budou dražit. Nebude to ale obyčejná aukce.

Benefiční aukce liberecké nadace Euronisa nabídne umělecká díla celkově za stovky tisíc korun. Bude mezi nimi i dílo od Kristiána Kodeta a další. „Nově jsme získali krásnou grafiku od Pana Stanislava Kolíbala, ale například i od herce a výtvarníka Jana Kanyzy,“ popisuje Jan Pelant, šéf nadace Euronisa.

K těm vůbec nejcennějším pak patří práce dvojice známých sklářských výtvarníků – Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Jmenuje se Býk a je stará skoro 50 let.

Výtěžek z aukce pomůže hendikepovaným lidem, matkám v tísni i seniorům

Vyvolávací cena začíná u těch nejlevnějších na několika stovkách korun. Aukce se tak může zúčastnit v podstatě každý. Peníze půjdou na podporu neziskových organizací, které pomáhají seniorům, lidem s tělesným nebo mentálním postižením, a také matkám s dětmi v tísni. Nadace působí v české části tazvaného Euroregionu Nisa, který zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek.

Nadace podobnou aukci už uspořádala – loni vynesla více než půl milionu korun. A celkově podle ředitele nadace Jana Pelanta přes aukce získali skoro 14 milionů korun.

V sobotu 12. listopadu se bude dražit celkem 180 děl. Věnovali je výtvarníci i soukromé firmy z celé republiky.

autor: jch
Spustit audio