Porscheho dům ve Vratislavicích se otevře lidem

V libereckých Vratislavicích nad Nisou dokončili rekonstrukci rodného domu Ferdinanda Porscheho. O jeho obnovu se zasloužila Škoda Auto, která ho vlastní od roku 2011. Některé příznivce geniálního automobilového konstruktéra v minulosti vyděsil rozsah demoličních prací. Teď po rekonstrukci by měl dům vypadat tak, jak ho znal automobilový konstruktér. Návštěvníkům se Porscheho dům otevře tento pátek 11. listopadu.

Rekonstrukce domu byla opravdu rozsáhlá. Navenek z něj zůstala jen část obvodových zdí. A to byl právě důvod, proč se v minulosti někteří lidé domnívali, že dům, tak, jak původně vypadal, zmizí. Podle projektantů byly všechny původní části zachované.

Náročné opravy i bourání

Podle stavebního mistra Jiřího Slaného rodný dům Porscheho prošel za více než století mnoha rekonstrukcemi, přestavbami a dostavbami, které změnily původní vzhled budovy. Čelní stěnu bylo nutné zbourat, protože jí z většiny vyplňovaly plastové dveře a výkladní okna a část zdiva byla také zničená. Používaly se tam i nevhodné materiály, jako škvára a škvárabeton. A to vše se muselo odstranit.

Ferdinand Porsche

Příběh tvůrce světoznámého auta začíná v Liberci

Automobilový konstruktér ve Vratislavicích žil od svého narození v roce 1875 do svých 18 let. Byl synem Antona Porsche, majitele klempířské dílny, který byl zároveň zástupcem starosty, zakladatelem hasičského sdružení, předsedou veteránů a okresního svazu hasičů.

Historická fotografie rodného domu F. Porscheho

Porscheho ve Vratislavicích připomíná jen expozice v automuzeu v areálu pivovaru. Je zaměřená na vozidla s motorem vzadu, která jsou nějakým způsobem technicky propojená s konstrukcí Volkswagenu typu 1, známého jako Brouk. Někteří obyvatelé Vratislavic si ale nemyslí, že by měl být konstruktér oslavovaný. Za války totiž spolupracoval s nacisty. V důsledku sporů, jestli má být německý konstruktér připomínaný, byla už dříve uzavřená Porscheho expozice ve vratislavském kulturním centru.

Městský obvod nechal také z uvítacích tabulí u vjezdu do města odstranit zmínku o tom, že Vratislavice jsou konstruktérovým rodištěm.

Logo
autor: Eva Malá
Spustit audio