VIDEO: Cvičná evakuace lidí uvízlých v lanovce na Ještěd

Hasiči Záchranného hasičského sboru dnes 11. listopadu podnikli jedno z pravidelných cvičení záchrany lidí uvízlých v lanovce na Ještěd. Cvičení se zúčastnily také zhruba dvě desítky figurantů.

Scénář dnešního cvičení hasičů na ještědské lanovce by mohl vypadat asi takto: lanovka vyjede nad nějaký nepřístupný terén, najednou se zastaví a zůstane stát. Kabina lanovky se mírně pohupuje a uvnitř je přibližně patnáct lidí. Hasiči nahoru ke kabině vystřelí kotvu, která se zachytí o tažné lano. Pak záchranáři vylezou nahoru a pomohou lidem dolů. Celé to trvá zhruba hodinu.

Jak takové cvičení probíhalo? To si poslechněte v reportáži Šárky Škapikové

Co se cvičením zjišťuje, to už popisuje Josef Šperl, velitel Záchranného hasičského sboru, který spadá pod Správu železniční dopravní cesty: „Dvakrát do roka nacvičujeme, kdyby náhodou došlo k poruše, aby zásah byl na profesionální úrovni. Je třeba vyzkoušet techniku, se kterou se pracuje v náročném terénu a je to dost složité.“

Hasiči se musí co nejrychleji dostat k lidem. Na to je potřeba spousta vybavení i šikovnost. Hasiči pro cvičení využívají situaci, kdy je lanovka na dva týdny odstavená a nejsou tam skuteční cestující.

Cvičení se zúčastní zhruba okolo dvaceti figurantů a lezecká jednotka hasičů má asi pět lidí. Proběhnout by mělo na sjezdovce, asi 50 metrů od spodní stanice lanovky. Hasiči akci provádějí pravidelně.

Hasiči v Liberci si dnes cvičně vyzkoušeli evakuaci figurantů ze "zaseknuté" lanovky na Ještěd
autoři: sas , jch
Spustit audio