Kounicův dům v České Lípě: Modlíme se, aby nám to nespadlo na hlavu, říká místní

Bude to už rok a půl, kdy hořel Kounicův dům v České Lípě. Požár zničil střechu i druhé podlaží historického domu, který je kulturní památkou. Loni došlo k sanaci objektu a statik potvrdil, že stavbu je možné zachránit. Teď město po vlastníkovi chce, aby dům zabezpečil proti povětrnostním vlivům a dalšímu chátrání. Vlastník, Sdružení sportovních svazů ČR, musí do konce roku udělat provizorní zastřešení a zajistit stěny proti zhroucení.

„Do prvního podlaží nám zatéká, i když udělali provizorní zastřešení druhého podlaží. Nic nám to ale neřeší v rámci našeho prvního patra, kde je to vlhké minimálně půl roku. V prvním patře je to vlhké komplet až dozadu a bude to línat nahoru,“ stěžovala si začátkem roku na situaci Petra Šefránková, která pracuje v kancelářích v budově hned vedle vyhořelého Kounicova domu. To bylo už více než půl roku po vyhoření domu. Situace se od té doby vůbec nezměnila.

„Vedle se neděje nic. Ani žádné informace nemáme, přestože jsme podávali nějaké podněty. Máme vlhké nejen první patro, ale teď i druhé. Ohrožuje nás štít, který máme nad kanceláří a je tam volně, není ničím zabezpečený,“ popisuje Šefránková a dodává: „Při větším větru se modlíme, aby nám to nespadlo na hlavu. Pokud spadne tato část, tak se to dotkne celé ulice, protože domy jsou navázané na sebe.“

Erb Kouniců na domě

Kounicův dům a jeho stav řeší i město

Situaci kolem chátrajícího Kounicova domu začalo řešit město, jak potvrzuje starostka České Lípy Romana Žatecká z ČSSD. „Rok a půl po požáru jedná stavební úřad s vlastníkem. Ten se tváří tak, že ví, že by měl objekt opravit, ale zatím se k činům na záchraně domu nepokročilo. Město se dohodlo se stavebním úřadem, že budou nařízené sanační práce s termínem třicátého prvního prosince tohoto roku,“ popisuje starostka.

Hrozba několikamilionové pokuty vlastníkovi domu

Podle Romany Žatecké hrozí Sdružení sportovních svazů ČR, které je majitelem domu, několikamilionová pokuta. Objekt je stále obehnaný plotem a z venku to vypadá, že nikdo na záchraně historické památky nepracuje.

Vyšetřování vzniku požáru domu policie odložila. „Znalecké posudky potvrdily, že požár Kounicova domu vznikl v příčinné souvislosti se stavební činností, kterou prováděla stavební firma. Vzhledem k tomu, že se nám nepodařilo určit osobu, která je za požár trestně odpovědná, případ jsme v březnu odložili,“ říká policejní mluvčí Ivana Baláková.

Začátkem roku se Sdružení sportovních svazů ČR k situaci nechtělo vyjádřit, dokud nebude ukončené policejní vyšetřování. Sdružení se odmítá vyjádřit i nyní, tentokrát dokud neukončí šetření pojišťovna.

Kounicův dům v centru České Lípy chátrá
Spustit audio