Liberečané mají možnost sledovat, jak se natáčí film Genius o Einsteinovi

19. listopad 2016

Holywoodský režisér Ron Howard (film Apollo13) nebo Jeffry Rush (film Králova řeč) jsou slavná filmová jména. Oba v těchto dnech pobývají v Liberci Točí tam s americkým štábem životopisný seriál o Albertou Einsteinovi - Genius .

Liberečané je mohli v těchto dnech potkat hned na několika místech: na Masarykově třídě, liberecké radnici nebo na náměstí Pod Branou. Právě náměstí Pod Branou láká filmaře opakovaně.

V řadě filmů Liberec sloužil jako kulisa pro filmy z doby nacistické éry. „To je proto, že je Liberec je jedním z mála měst, kde je zachovaná německá architektura. Takže filmařům se to líbí. Ale nejde jen o tuto dobu, kdy do Liberce míří filmaři,“ říká Pavlína Kuchtová z libereckého magistrátu, která se právě o filmaře stará. „Třeba nově Genius je historický film s krásnými kostými a výpravou. Viděli jsme to tady na místech, kde se natáčelo.“ Filmaři se samozřejmě musí umět vypořádat i novinkami současné doby. Třeba na náměstí Pod Branou je potrápila plastová okna. Museli je kašírovat na dřevo.

Filmařům, kteří teď natáčí Genia, se v Liberci líbí. Nechali se už slyšet, že by se tam mohli vrátit.

Spustit audio