Napište drama o hranicích, vyzývá Šaldovo divadlo. Výhra? Premiéra v Norimberku a skoro 100 tisíc

Státní divadlo v Norimberku spolu s libereckým divadlem F. X. Šaldy vyhlásily mezinárodní soutěž. Je určená pro české a slovenské dramatiky. Autora vítězného textu čeká odměna téměř sto tisíc korun. Jeho hru navíc nastuduje a uvede norimberské státní divadlo.

Soutěž patří k mezinárodnímu festivalu, který se jmenuje Hovory o hranicích a v České republice je poprvé. Vloni například norimberské divadlo oslovilo polské autory, předtím třeba makedonské a řadu dalších. Soutěž vznikla z iniciativy jejího současného uměleckého ředitele Christiana Papkeho. Důvodem podle něj bylo, že na německé scéně bylo velmi málo nových autorů. A tak díky němu mají letos čeští a slovenští dramatici příležitost stát se slavnými. To se týká hlavně začínajících autorů. Na jejich díla se těší i šéf činohry spolupořádajícího libereckého divadla F. X. Šaldy.

„Jsme velmi rádi, že se soutěže účastníme. Ve všech těch zemích se objevilo mezi 20 až 100 texty, těšíme se, protože jeden z těch textů budeme uvádět i my a jsme zvědaví, co osud a soutěž přinese,“ říká Šimon Dominik, šéf činohry libereckého divadla F. X. Šaldy.

Hranice v srdcích i myslích. Zapojit se můžete i vy

Přihlásit se může v každý občan České republiky se svým dosud nezveřejněným textem. Inscenace musí mít minimálně 70 minut a má v ní hrát nejvíce 5 herců. Text se musí dotknout názvu soutěže Hovory o hranicích. Christian Papke říká, že tím nemíní jen skutečné reálné hranice našich států, ale i hranice v našich hlavách či v našich srdcích. Anonymní texty renomovaných, ale i úplně neznámých autorů bude hodnotit mezinárodní porota.

„Když vítěz vzejde z Čech, jedno, jak je známý, zaručujeme, že v našem divadle jeho hru zahrajeme. Je to možnost bleskově nastoupit na německá prkna, která znamenají svět,“ popisuje Christian Papke.

Na psaní dramatu máte čas až do května

Uzávěrka soutěže je prvního května 2017. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách libereckého divadla F. X. Šaldy. Součástí odměny je finanční ohodnocení. Autor na prvním místě získá 3500 Euro, což je podle kurzu bezmála 100 000 korun, druhé a třetí místo je honorováno částkami 2000 a patnáct set Euro. Všichni také získají kvalitní profesionální překlad svého textu. Christian Papke dodává, že hlavní cenou je také uvedení inscenace v norimberském státním divadle: „I když třeba autor nikdy neuvedl jedinou hru, bude moci náhle v německém divadle obdivovat svou vlastní premiéru. To je to, co z tohoto projektu dělá něco zvláštního.“

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio