Vánoční stužku si můžete utkat v Jilemnici na víc než stoletém stroji

Na 113 let starém tkalcovském stroji si mohou během adventních pátků malí a velcí amatérští tkalci utkat na jilemnickém zámku originální vánoční stužku, třeba s motivem Vánoc, Křemílka a dalších pohádkových postav.

S obřím strojem je naučí zacházet bývalý dílenský učitel na jilemnické textilní průmyslovce Jiří Krupička, který se na jeho obnově podílel. „Dneska to můžeme nazvat jako mechanický počítač, na kterém se dají vyrábět obrázky,“ popisuje Krupička. „Udržovat takový archivní stroj – to chce i lásku k řemeslu a trpělivost.“

„Přebytečné nitě odvádíme pryč, aby se nám to tu nezamotalo,“ vysvětluje lektor tkalcovství Luboš Jech. „Nahoře jsou kladky neboli rolny, přes které se pásy osnovních nití vedou, každý pás má sto nití. Pro jednu stuhu je potřeba čtyřikrát sto nití,“ říká Krupička. Každá nit má na stroji svoje místo. „Každá je navlečená v nitěnce, nesmějí se křížit,“ zdůrazňuje Krupička.

Vánoční stužku třeba s Krakonošem, obrázkem Jilemnice nebo Krkonoš si mohou utkat všichni účastníci tvořivých adventních pátků.

113 let starý tkalcovský stroj na jilemnickém zámku. Malí a velcí návštěvníci adventních pátků si mohou v Jilemnici na starých tkalcovských strojích utkat originální vánoční stuhy
Spustit audio